Απειλές της Άγκυρας μετά την απελευθέρωση και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών (video)

Με φραστικές προκλήσεις και υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά η Τουρκία δείχνει και πάλι το αντιευρωπαϊκό της πρόσωπο. Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε μάλιστα στο σημείο μετά την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών να απειλήσει με απαγωγή τους. Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Νέα φραστική επίθεση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “χώρα που παρέχει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες”. 

«Ανάξιες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Νίκος Κοτζιάς τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Κυβερνητικού εκπροσώπου, που απείλησε με απαγωγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έλαβαν άσυλο στην χώρα μας.

«Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης

«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να πάψει να σιωπά και ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για το ζήτημα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, με ανάρτησή του στο twitter.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έμειναν σε φραστικό επίπεδο. Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν επτά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών και τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Αιγαίο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2018».

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρέχει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

“Επανειλημμένως είχαμε δηλώσει ότι καταδικάζουμε την πολλοστή απόρριψη της έκδοσης στην χώρα μας των 8 φυγάδων που συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και την παροχή ασύλου σε έναν από αυτούς τους προδότες που αφέθηκε ελεύθερος και ότι αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει παρόμοια λάθη με αυτή την μεροληπτική της απόφαση» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι σε γραπτή απάντηση σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την απελευθέρωση και των υπολοίπων 4 εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

«Παρόλα αυτά πληροφορηθήκαμε ότι τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους υπόλοιπους 7 φυγάδες. Η απελευθέρωση των 7 φυγάδων δεν δύναται να εξηγηθεί ως μια διοικητική απόφαση που αφορά την παρέλευση της διάρκειας κράτησης (μέγιστης).

Με αυτή την εξέλιξη οι πραξικοπηματίες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ελλάδα. Έτσι η Ελλάδα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είναι μια χώρα που παρέχει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες» ισχυρίζεται ο Χαμί Ακσόι και με προκλητικό τρόπο προσθέτει:

«Η αποφυλάκιση προδοτών που έκαναν απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας σε γειτονική χώρα, από μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο αλλά ούτε και με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα συνεχίσουμε με επιμονή την αποφασιστικότητά μας για την έκδοση των πραξικοπηματιών στην χώρα μας για να δικαστούν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Δημήτρης Θωμάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος