Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής (video)

Καταψηφίστηκε με 155 «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων έναντι 96 υπέρ από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, και 20 «παρών» από ΚΚΕ και ΧΑ, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια επιβολής τραπεζικής αργίας, κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή. Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και να την κατηγορούν ως μνημονιακή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή την απουσία του από τη συζήτηση.

«Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε καν το λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη σε ρόλο απολογούμενου. Με το προαύλιο τα πάει καλά. Με την ολομέλεια βλέπω να έχει κάποιες δυσκολίες», είπε, ενώ σχολίασε και την απουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου στη Βουλγαρία, λέγοντας πως «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει την παρουσία του στη σημερινή συζήτηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει αυτή την εξεταστική και προανήγγειλε πως αν καταψηφιστεί σήμερα το αίτημα για τη σύστασή της «στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει».

Από την πλευρά της κυβέρνησης λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διερωτήθηκε «ποιος ευθύνεται για την οικονομική ασφυξία». «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε αρχές Φεβρουαρίου του 2015; Προσπαθείτε να γίνετε κατήγοροι αλλά είστε κατηγορούμενοι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι η οικονομική “ασφυξία” του Φλεβάρη του 2015 δεν “έτυχε”, αλλά ήταν προϊόν σχεδίου.

«Το ομολόγησε άλλωστε λίγο καιρό πριν ο κ. Σαμαράς», ανέφερε και υπογράμμισε «ότι δεν επένδυσε στην κατάρρευση της χώρας όλη η τότε κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά μέρος της».

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, “στεγνά” ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση» και πως το 2015 η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση μ’ ένα κράτος “αθωράκιστο” αλλά κι εν μέρει “διαβρωμένο”.

«Η ΝΔ είναι σε κρίση ταυτότητας. “Αντιλαικίζει” λαϊκίζοντας, καμώνεται τη φιλελεύθερη ούσα συντηρητική. Μιλά για το αύριο με όρους του χθες», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μνημόνια και τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση και την διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για θράσος που τώρα εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με αφορμή την αναφορά του πρώτου στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ότι «λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσώ», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν απών.

«Η αναφορά σας οφείλετε στην ιδεοληψία σας ότι κατά της δικτατορίας πολέμησε μόνο η αριστερά και δικαιούνται υστεροφημίας», είπε απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν στη δικτατορία σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αναχώρησε δε στο εξωτερικό μετά από παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη αβάπτιστος. Η αναφορά σας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ανάγωγη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη» είπε ο κ. Δένδιας και ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να ζητήσει συγγνώμη.

Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομικών ότι αυτό που είπε ήταν «αστείο και πταίσμα», μπροστά στους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει η ΝΔ για τον πρωθυπουργό.

«Όποιος δεν φοβάται, ας συνυπογράψει μαζί μας την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Θεωρώ αδιανόητο η Εξεταστική Επιτροπή να μην επεκταθεί και στη διερεύνηση όλων των οικονομικών επιλογών από το 2001 μέχρι σήμερα», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ανίερη συμφωνία σιωπής των δύο κομμάτων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

«Η Ένωση Κεντρώων κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, ωστόσο δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εξεταστεί όλη η περίοδος από το 2004 μέχρι και το 2014» τόνισε ο πρόεδρος την Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την απορία του τι ελπίδες είχε η ΝΔ για να εγκριθεί η πρόταση της και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για ξεδιάντροπη κοροϊδία του ελληνικού λαού καθώς το φθινόπωρο έρχονται νέα μέτρα, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν χορταίνει με εξεταστικές επιτροπές αλλά με την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την Κρήτη όπου παραβρέθηκε στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού, κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις για το plan x και να μην κρύβεται». «Θα πρέπει να ανακοινώσει τι ετοίμαζε να κάνει εκείνη την εποχή -θυμάστε όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες: για κρατικοποιήσεις, επιστρατεύσεις, έξοδο του ευρώ και έκδοση κάποιων παλιόχαρτων. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, που πρέπει να μην κρύβεται, λέγοντας απλώς ότι υπήρξαν κάποια σχέδια που δεν θα εφαρμοζόντουσαν ποτέ. Θέλουμε αυτά τα σχέδια για να εκτιμήσει ο ελληνικός λαός, να ξέρει σε τι περιπέτεια παραλίγο να μπούμε» προσέθεσε.

Σχετική είδηση: Κύκλοι Μαξίμου: Κλείνει ένας κύκλος συκοφαντίας γύρω από τη διαπραγμάτευση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος