Αξιολόγηση: Κανένα προληπτικό μέτρο λέει η κυβέρνηση (video)

Εβδομάδα εξελίξεων για την πορεία της διαπραγμάτευσης ξεκινάει αύριο Δευτέρα, καθώς αναμένεται να διαφανούν οι υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένες να κάνουν όλες οι πλευρές προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει η αξιολόγηση, μετά και την κοινή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση που εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Γιούνγκερ.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του ΔΝΤ την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και είναι πιθανόν να ξεκαθαρίσει η στάση του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάλογης βαρύτητας θεωρείται και η συνεδρίαση του Εuroworking group την Πέμπτη, καθώς αναμένεται να σκιαγραφεί το κλίμα ενόψει του καθοριστικού Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από το οικονομικό επιτελείο

Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για να κλείσουν άμεσα αρκετές εκκρεμότητες της αξιολόγησης, ενώ επικαλείται την υπεραπόδοση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος για να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με ενδείξεις, στο πλαίσιο των συμβιβασμών -εκτός της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη» – η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί τη μείωση του αφορολόγητου για το 2019 μόνο εφόσον δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Σ΄ αυτή την περίπτωση πάντως, ζητά από τους δανειστές να γίνει τώρα η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και τις προτάσεις για μελλοντικές φοροελαφρύνσεις.
Κυβερνητικές πηγές διαψεύουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μερικής έστω λήψης προληπτικών μέτρων.

«Δεν θα φέρουμε στη Βουλή τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ», τονίζει στην εφημερίδα Αυγή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες θα αναγκάσουν τη Γερμανία και το Ταμείο να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Δεν μπορεί να γίνει μείωση αφορολόγητου, χωρίς μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, ή του φόρου των επιχειρήσεων που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη», σημειώνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στη Real News.

«Ένας νέος επώδυνος συμβιβασμός είναι προ των πυλών, αλλά αυτή τη φορά η ΝΔ θα είναι απέναντι», δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος