Brexit & ασφάλεια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής-Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη (video)

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργούς, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με ατζέντα το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την άμυνα, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Oι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ προσέρχονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής με τον αέρα της ικανοποίησης για την ήττα των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν. «Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της ΕΕ ως λύσης και όχι ως προβλήματος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Η σύνοδος πραγματοποιείται με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερεύσει αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν γίνει κοινωνική.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να έρθει στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι κοντά στους πολίτες της και επεσήμανε ότι η μοίρα των λαών της πρέπει να είναι κοινή.

Επίσης, ανάφερε ότι μετά τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται τις πολιτικές λιτότητας, υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους.

Συνάντηση του Α. Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη

O πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπου έγινε αξιολόγηση του προσχεδίου του εγγράφου Άιντε, που δόθηκε χθες στα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό, που ξεκινά στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
Το έγγραφο χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, με καταγεγραμμένες τις θέσεις των πλευρών όσον αφορά τα διάφορα επίπεδα ασφάλειας, την συνταγματική, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, και την εφαρμογή της λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο των εννέα σελίδων, επισυνάπτεται, ως παράρτημα, το έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τεχνοκράτες στις αρχές του χρόνου στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τις συνομιλίες που είχε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συναντήσεις με την Τερέζα Μέι και την Άνγκελα Μέρκελ.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία (παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό.

Σχετική είδηση: Στις Βρυξέλλες Κυρ. Μητσοτάκης – Φ. Γεννηματά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος