Διήμερη επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα: Οδικός χάρτης για την επίλυση των προβλημάτων

Συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας περί τσάμηδων.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος τον υποδέχθηκε στην κεντρική είσοδο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα».

Στη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά, θα είναι πώς θα βρούμε λύσεις.

Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ, και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο.

Όπως είπε, η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες – που όπως είπε- έχει ο κ. Μπουσάτι, και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες, επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι και το βράδυ με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Στο πρόγραμμα του υπουργού προστέθηκε για αύριο το πρωί και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος