Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας με όπλο τη στήριξη της ΕΕ – Σε απομόνωση η Τουρκία (video)

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Αθήνα για το ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και την πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο, στη Σύνοδο Κορυφής, απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.
“Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ελληνική πλευρά, καθώς όπως επισημαίνεται συμπεριλαμβάνει και τις 3 βασικές ελληνικές θέσεις:

Ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Ρητή αναγνώριση ότι η Συμφωνία είναι άκυρη και ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα εμμένει στην τακτική της έντασης και στις λεκτικές ακροβασίες, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δικαιοδοσία σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων.

Το Συμβούλιο της ΕΕ κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι με το πρόσχημα της αλληλεγγύης απέναντι στα μέλη της ενεργεί ως φερέφωνο των μαξιμαλιστικών θέσεων των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για την κοινή παραγωγή πυραύλων με τη Ρωσία, την ώρα που τουρκικά drones θα απογειώνονται από τα κατεχόμενα για να συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, πολυσέλιδη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, εκθέτει τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται να πουλάει όπλα στη Λιβύη παρά το εμπάργκο.

Τσαβούσογλου, Ακάρ και Αλ-Σάρατζ συναντήθηκαν πάντως στη Ντόχα του Κατάρ -στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ- με τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το μόνο που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. // ΠΗΓΗ: Anadolu

Μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις στήριξης των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, σαφές μήνυμα και από το Ισραήλ μέσω του Πρέσβη του στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (…) Για το Ισραήλ, η σχέση με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας και μακροπρόθεσμη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει. ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Αθήνα συνεχίζει τον πολυμέτωπο διπλωματικό μαραθώνιο. Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας ξεκινά περιοδεία στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, ενώ η τουρκική παραβατικότητα θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό και στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι “απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων θα εξακολουθούμε να προτάσσουμε τον σεβασμό διεθνούς δικαίου, αλλά αν απαιτηθεί θα υπερασπιστούμε τον εθνικό μας χώρο και δεν θα είμαστε μόνοι”. Σημείωσε ακόμη, ότι δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στον ρόλο του “βαλκάνιου καυγατζή”.

Σχετική είδηση: Δε νομίζω ότι τα πράγματα με την Τουρκία θα βγουν εκτός ελέγχου (video)

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ/Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος