«Ελλάδα-ΕΕ έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα σύνορά τους» – Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής (video)

H Αθήνα τείνει χείρα διαλόγου στη γείτονα Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα στην ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Μήνυμα στην Τουρκία ότι το διεθνές δίκαιο δεν αφήνει περιθώρια επινόησης γκρίζων ζωνών απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την ‘Ανδρο κι ενώ ανάλογες επισημάνσεις έκανε και στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Βάσει της φιλίας και της καλής γειτονίας , τόνισε ο κ.Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της Ανδρου, είναι “να κάνουμε την Μεσόγειο και το Αιγαίο γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας”.

Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να εγκαταλείψει τις λογικές της συνεχιζόμενης προκλητικότητας, ανέφερε χθες μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιώντας ότι ζήτησε από τους εταίρους ξεκάθαρες εγγυήσεις για να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Σημειώνεται ότι αύριο, ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί στα Ψαρά, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης από την Ξάνθη, τονίζοντας ότι στις επιλογές της χώρας μας είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων.

“Με την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα σύνορά μας», δήλωσε από την Ορεστιάδα o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετέβη στη Θράκη προκειμένου να εκπροσωπήσει αύριο την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. «Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να επιστρέψουν οι άνθρωποι το συντομότερο στον τόπο.

Στα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης,  με το μήνυμα ότι  “οι ενέργειες της Τουρκίας απειλούν τα δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Την ανησυχία της για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Realnews.

«Ο στόχος μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μας με τους γείτονες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εφημερίδα Realnews.

“Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, όπως και η τουρκική επιθετικότητα, δεν είναι υπό έλεγχο. Το αντίθετο. Κλιμακώνονται επικίνδυνα μεγαλώνοντας τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής”, επισημαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα πατριωτικά δίκαια, αλλά αποφασισμένοι επίσης να τείνουμε χέρι φιλίας προς τον τουρκικό λαό”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ΕΡΤ.

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ως σκληρή παρτίδα πόκερ περιγράφεται το παρασκήνιο με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους 28 “να μην παρασυρθούν σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση” ενώ το αδιέξοδο παρατεινόταν μετά τα μεσάνυχτα και ακολουθούσε στην ατζέντα το θέμα της Τουρκίας. Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, είχαν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις στο σκληρό κατά της Τουρκίας κείμενο, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν θα διασπάσει την ενότητα της ΕΕ, αλλά αναμένει ενότητα και στο θέμα της Τουρκίας.

Τελικά η απόφαση για την Τουρκία έγινε ακόμα πιο σκληρή, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Αποτέλεσμα ήταν η Σύνοδος να διακόψει τελικά τις εργασίες της στις 3:00 τα ξημερώματα, με την πρωτοφανή στα χρονικά καταδίκη της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος