Έναρξη εργασιών του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Την έναρξη των εργασιών στο Ταε Κβο Ντο θα κάνει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Το κεντρικό σύνθημα «με την αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει», αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς όπως σημειώνει σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» Π. Ρήγας «το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά, με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

«Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ρ. Σβίγγου.

Ερωτήματα όπως οι σχέσεις κυβέρνησης- κόμματος, η πολιτική του φυσιογνωμία, το ζήτημα των συμμαχιών, οι σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων από την Πέμπτη 13 μέχρι και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου

«Το Συνέδριο πρέπει να δώσει τα βασικά χαρακτηριστικά και το πολιτικό στίγμα που θα μας οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι, να βγει η χώρα από την επιτροπεία, να δυναμώσει η Δημοκρατία και να αρχίσει να βελτιώνεται η ζωή και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδιαιτέρα να προστατευτούν οι πιο φτωχοί. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η συζήτηση για το χρέος» δήλωσε «στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Τρεις είναι οι τάσεις που θα καταθέσουν τις θέσεις τους και θα επιδιώξουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ενωτική Κίνηση», στην οποία αποδίδεται χαρακτήρας «προεδρικής» πτέρυγας, η «Πλατοφορμα 2010», με περισσότερο μετριοπαθή τάση που υιοθετεί θέσεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και οι «53+» οι οποίοι εμφανίζονται να βρίσκονται σε συναντίληψη με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να λείπουν οι φωνές έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση. Ως ρεύμα ιδεών καταγράφεται και η σοσιαλιστική τάση με στελέχη που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

«Εκείνο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκατασταθεί ο πολιτικός ρόλος του κόμματος το ειδικό πολιτικό του βάρος. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των πραγμάτων» τόνισε μιλώντας στο News247 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο συνέδριο αναμένεται να επισημοποιηθεί η συμπόρευση του Φώτη Κουβέλη με το ΣΥΡΙΖΑ. Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), στην οποία μετέχουν πρώην στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη αποφάσισε σε διάσκεψη φίλων και μελών την συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα όπως αναφέρουν για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, κόντρα στα σχέδια για «αριστερή παρένθεση» και «δεξιά παλινόρθωση».

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος περίπου 2400 εκλεγμένοι σύνεδροι.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος