Έντονες αντιδράσεις για παλαιότερες δηλώσεις Ταγιάνι περί «Μακεδονίας» – Αναδίπλωση Ταγιάνι (video)

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη προκάλεσε η δημοσιοποίηση παλαιότερης αναφοράς του νεοεκλεγέντα προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Το περιστατικό συνέβη όταν -με την ιδιότητα του Επιτρόπου πριν από περίπου ένα χρόνο- είχε επισκεφθεί τα Σκόπια. Την πάγια θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο Ταγιάνι.

«Κάποιοι γράφουν Ιστορία δική τους»

«Είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν Ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», σχολίασε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με τις παλαιότερες δηλώσεις του Αντόνιο Ταγιάνι, στις οποίες αποκαλούσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» και ισχυριζόταν πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Β’ ήταν πρόγονοι βασιλείς των Σλαβομακεδόνων.

«Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Όπως τόνισε, το θέμα ανέλαβε και το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε γραπτή διαμαρτυρία.

Έντονες αντιδράσεις 

«Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται, ούτε υφαρπάζεται», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης χαρακτήρισε, από το βήμα της Ολομέλειας, ανιστόρητο τον κ. Ταγιάνι, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του.

Για θεσμικό και ιστορικό ατόπημα του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Παράλληλα, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από όλα τα κόμματα, να υπάρξει ενιαία απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κ. Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, δεν είναι ούτε αθώες ούτε πολύ περισσότερο προϊόν άγνοιας. Έρχονται να προστεθούν και σε άλλες παρόμοιες επικίνδυνες δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ (π.χ. παλιότερα για τους Τσάμηδες), που τουλάχιστον δημιουργούν ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι ότι οι ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων που σήμερα ξεσηκώνονται, οι μισοί τον έχουν ψηφίσει και οι άλλοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν πρόεδρο που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο».

«Χαιρετίζουμε την ανασκευή των δηλώσεων του κ. Τατζάνι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει, στο συγκεκριμένο θέμα, όσα επίσημα έχουν αποφασισθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ», σημειώνει το Ποτάμι.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλει να γνωρίζει ιστορία και να σέβεται τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το όνομα των Σκοπίων», υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι όχι μόνο απαράδεκτες, αλλά δημιουργούν προβλήματα σταθερότητας και δυναμιτίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της ευαίσθητης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων».

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος