“Έργο με ισχυρό συμβολισμό οι σήραγγες των Τεμπών” (video)

Για ένα οδικό άξονα με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), καθώς με το νέο έργο η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

“Δεν διεκδικούμε την πατρότητα του έργου”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Το έργο ανήκει στο λαό, είπε και πρόσθεσε, ξεμπλέξαμε όμως ένα κουβάρι που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό και “απειλούσε” τη συνέχεια του έργου”.

“Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους η σοβαρή δουλειά, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, στο δημόσιο συμφέρον μπορεί τελικά να φέρει θετικό και παραγωγικό αποτέλεσμα”, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την υλοποίηση του έργου είπε ότι  με τη συμφωνία μειώθηκαν οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με τη στενή συνεργασία και βοήθεια της κ. Κρέτσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε, υπογράμμισε, “να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα έργα με λιγότερες απαιτήσεις.

Σημείωσε ότι η σημερινή τελετή εγκαινείων είνατι “το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες εξαιτίας των οποίων επιτεύχθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση των έργων έως την άνοιξη του 2017”.

“Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παροντες  στην τελετή εγκαινίων ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αλλά και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

Χρήστος Σπίρτζης:Ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας Θεσ/νίκης γίνεται πραγματικότητα

“Σήμερα είναι η μέρα που ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας- Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα”, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σπίρτζης, ανακοίνωσε τα ονόματα που θα δοθούν στις νέες σήραγγες και που θα είναι:

Σήραγγα Τ1, ανατολικός κλάδος:Αντώνη Αγγελούλη-Βρατσάνου (έφεδρος ανθυπολοχαγός ΕΛΑΣ, σαμποτέρ της Εθνικής αντίστασης, ανατίναξε τρένο γερμανών κατακτητών στην κοιλάδα των Τεμπών)
Δυτικός κλάδος: Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας
Σήραγγα Τ2
Ανατολικός κλάδος: Μαρίνου Αντύπα, αγωνιστή του Κιλελέρ
Δυτικός κλάδος: Ρήγα Φεραίου
Σήραγγα Τ3
Ρεύμα προς Θεσσαλονίκη:
Sergio Sciani ,Ιταλός μηχανικός που σκοτώθηκε σε κατολίσθηση στα Τέμπη το 2009
Ρεύμα προς Αθήνα:
Όλυμπος

“Έργο με ισχυρό συμβολισμό οι σήραγγες των Τεμπών” (video)Για την ανατίναξη της γερμανικής “αμαξοστοιχίας 53” στα Τέμπη από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ είχε μιλήσει στην ΕΡΤ ο έφεδρος ανθυπολοχαγός ΕΛΑΣ, σαμποτέρ της Εθνικής αντίστασης, Αντώνης Βρατσάνος.

Κορίνα Κρέτσου: Πρόκειται για έναν Ηράκλειο Άθλο

Πρόκειται για έναν Ηράκλειο Άθλο, τον οποίο τον πετύχατε χάρη στην χρηματοδότηση της Ε.Ε. Το ταξίδι ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη γίνεται πιο ασφαλές και γρηγορότερο και έτσι θα ωφελήσει και την περιφέρεια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα”, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και πρόσθεσε ότι “Οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά και πιο κοντά στην Ευρώπη. Ενώνουμε τον βορρά με τον νότο γιατί παρέχουμε νέες οικονομικές ευκαιρίες, καλύτερη συνδεσιμότητα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και με τα άλλα-κράτη της ΕΕ”.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος