Εθνικά θέματα, επαφές στις ΗΠΑ, εκλογικός νόμος: Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς (video)

Την επιβεβαίωση ότι έχει διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και ότι υπάρχει στήριξη των κομμάτων στα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα συγκυρία, αποσκοπεί ο κύκλος ενημέρωσης των αρχηγών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι. Οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας θα βρεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρώτος θα περάσει την πόρτα του Πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 12 το μεσημέρι. Μία ώρα αργότερα, θα ακολουθήσει η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του Μέρα25, Γιάννη Βαρουφάκη. Το ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα έχει κλειστεί για το πρωί της Δευτέρας, λόγω του ταξιδιού του στο Λονδίνο.

“Αυτό που περιμένουμε, είναι μια επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και την στήριξη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων για τα βασικά ζητήματα των εθνικών μας θεμάτων, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι όπως πρέπει για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε ζητήματα ύψιστης πολιτικής σημασίας δεν χωρούν αιφνιδιασμοί, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανοικτός να απαντήσει σε οποιοδήποτε άλλο θέμα του ζητηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς”, ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, εκτός απροόπτου, και οι επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει και στο θέμα αυτό τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όπως ακριβώς έγινε και με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συνέχεια στην “κόντρα” για τον ΠτΔ

Με τη 13η Φεβρουαρίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι υπηρεσίες της Βουλής έχουν ήδη ξεκινήσει την απαραίτητη προεργασία.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, εκτίμησε ότι ο νέος Πρόεδρος θα χαίρει ευρείας πλειοψηφίας και με εμφανή διάθεση χιούμορ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στην ερώτηση για το εάν γνωρίζει το πρόσωπο που πρόκειται να προτείνει ο Πρωθυπουργός: “Ναι, αλλά το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να με ρωτήσετε είναι από πού το ξέρω, γιατί μπορεί να έχω ρωτήσει μέντιουμ”, δήλωσε.

“Πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, εμείς είμαστε ξεκάθαροι στη θέση μας ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

“Έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο”, ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

“Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομα του νέου ΠτΔ εξυπηρετεί μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς”, σημείωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

Η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα, αναμένεται έως τις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την προώθηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος