EuroWorking με το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων στην ατζέντα (video)

Tην επόμενη εβδόμαδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, για τα ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών, κυρίως όμως το ζήτημα των βραχυπροθεσμων μέτρων για το χρέος. Για την ανάγκη κοινωνικής εξισορρόπησης μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. O υπουργός ερωτηθείς από Γερμανούς βουλευτές γιατί δεν ενημέρωσε τους δανειστές σχετικά με το κοινωνικό πακέτο τόνισε πως κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται γρήγορα, όπως διευκρίνισε το Μαξίμου, απορρίπτοντας δημοσίευμα του Spiegel περί “επικοινωνιακού λάθους”. Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική. Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,5% το 2017 και 3% τη διετία 2018-’19.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι Θεσμοί θα αποδεχτούν πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, ζήτησε από τους δανειστές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Εξήγησε, επίσης, ότι ο λόγος που δίνονται εντός του 2016 τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ότι φέτος υπάρχει υπέρβαση πλεονάσματος, ενώ εάν το ποσό δινόταν το 2017, τότε θα επηρεαζόταν αρνητικά ο δημοσιονομικός στόχος της επόμενης χρονιάς.

Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι στο Εuroworking group, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει απόφαση για την απεμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την εφαρμογή τους κανονικά στις αρχές του 2017.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή προσέγγιση στα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι οι Θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. «Έχουμε μικρές εκκρεμότητες και θα συνεχίσουμε μέχρι να κλείσουμε όλα τα θέματα» σημείωσε.

Επικριτική εμφανίστηκε η ΝΔ. «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει και υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα, που πλήττουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους» ανέφερε το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η οικονομία θα κλείσει φέτος με οριακή ανάπτυξη 0,1% η οποία στη συνέχεια θα επιταχυνθεί σημαντικά και θα φτάσει το 2,5% το 2017 και το 3% τη διετία 2018 – 2019.

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά να στηριχτεί και να παγιωθεί. Οι όποιες διαφορές με τους θεσμούς πρέπει να εξομαλυνθούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος