Κ. Πουλάκης: “Ιστορική η σημερινή μέρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα” (audio)

Ο Κώστας Πουλάκης Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για τον εκλογικό νόμο και την σημασία της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας «διότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση και μάλιστα η κυβέρνηση της αριστεράς φέρνει εκλογικό νόμο απλής αναλογικής».

Ο κ. Πουλάκης, παρά τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, που απαιτείται για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. «Εγώ αφήνω μία ελπίδα διότι κυρίως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο από την ίδρυσή του είχε την απλή αναλογική στα χαρτιά του και στις διακηρύξεις του, το οποίο όμως ποτέ δεν εφάρμοσε στα 20 χρόνια, περίπου, που κυβέρνησε τη χώρα…», είπε ο κ. Πουλάκης, και υπενθύμισε το ΠΑΣΟΚ είναι «ένα κόμμα του που οι βουλευτές του, οι οποίοι σήμερα το βράδυ θα ψηφίσουν, οι ίδιοι πριν από ένα χρόνο κατέθεσαν ακριβώς την ίδια πρόταση εκλογικού νόμου, που κατέθεσε κι η κυβέρνηση».

Ο κ. Πουλάκης απαντώντας στο επιχείρημα της «κυβερνησιμότητας» όσων επιθυμούν την διατήρηση του μπόνους, υπενθύμισε ότι στις 4 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το μπόνους των 50 εδρών δεν έδωσε αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.
Ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην «παιδευτική λειτουργία» προς την κοινωνία του εκλογικού νόμου, αφού «αν ξέρει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, η προσέγγιση γύρω από το τι θα ψηφίσει κάθε πολίτης θα είναι διαφορετική».

«Το 3% το κρατούμε διότι ήταν ο κοινός, αν θέλετε, παρονομαστής από τις συζητήσεις τις οποίες έκανε ο πρωθυπουργός με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πριν καταθέσουμε τον εκλογικό νόμο» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την διατήρηση κατώτατου ορίου για είσοδο στην Βουλή.

Ο κ. Πουλάκης, απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος νόμος αναδιάρθωση ή κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, υποστήριξε ότι αυτή πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με ευρύτερες αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας κάτι που θέλει περισσότερο χρόνο και προετοιμασία. Αποκάλυψε δε, ότι έχει ξεκινήσει μία επιτροπή, στην οποία προεδρεύει, να επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική αυτοδιοίκηση, που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος