Κατρούγκαλος: Είναι σημαντική αλλαγή, ορόσημο, η έξοδος από τα μνημόνια (audio)

Ο αν. υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την έξοδο από τα μνημόνια.

Η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών ήταν μια μεγάλη χαρά για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, πέραν των λίγων αυτών που μεμψιμοιρούν και ήταν επίσης μία σημαντική διπλωματική επιτυχία, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας πως αρκετοί ευρωπαίοι πολίτες και ο αμερικανός πάστορας, κρατούνται στην Τουρκία, περισσότερο χρόνο. Απέδωσε αυτή την επιτυχία, στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναβάθμισε την υπόθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι έτσι όταν η Τουρκία έψαξε μία διέξοδο προς την Ευρώπη, ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια.

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η υποδοχή των 2 στρατιωτικών μας ήθελε να υπογραμμίσει τον σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα –πέρα από την ανθρώπινη διάσταση- που είχε αυτή η απελευθέρωση.

Ο κ. Κατρούγκαλος μοιράστηκε μάλιστα με τους ακροατές της ΕΡΑ την ατμόσφαιρα, που επικρατούσε στο αεροσκάφος κατά την διάρκεια επιστροφής τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως ενώ αρχικά οι 2 στρατιωτικοί μας ήταν κάπως μουδιασμένοι (λόγω της περιπέτειάς τους) στην συνέχεια χαλάρωσαν κάπως και παρόλο, που ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τους πρότεινε να πιούν ουίσκυ, περιορίστηκαν σε λίγη μπύρα, αφού όπως είπαν θα τους έπεφτε βαρύ μετά από τόσο καιρό.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο αν. υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τις αντιδράσεις της ΝΔ, που έφτασε να στραφεί κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκαναν θετικές δηλώσεις για την ελληνική έξοδο. «Εμείς πάντως θέλουμε μία Ενωμένη Ευρώπη, που δεν θα έχει μόνο οικονομική στοχοθεσία, αλλά κοινωνική» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, που υποστήριξε ότι ο έλεγχος των διεθνών αγορών, είναι απαραίτητος και εφικτός σε περιφερειακό επίπεδο.

«Είναι σημαντική αλλαγή, ορόσημο, η έξοδος από τα μνημόνια» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και υποστήριξε πως η οικονομική βελτίωση είναι ολοφάνερη και επιβεβαιωμένη ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, που δεν έχουν λόγο να πουν ψέμματα γι’ αυτό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να φτάσει αυτή η οικονομική βελτίωση στην καθημερινότητα, είπε ο αν. υπουργός και υπογράμμισε πως η θεμελιώδης διαφορά της κυβέρνησης με την ΝΔ είναι το «να μοιράζονται δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλους». «Από αύριο θα έχουμε επιστροφή των Συλλ. Διαπραγματεύσεων και η άνοδος του κατώτατου μισθού θα έρθει μέσα στο ‘18» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι θα αντιληφθούν το αυτονόητο και δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά» (που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση συντάξεων).

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος