«Κοινωνική αναδιανομή σε όσους σήκωσαν το βάρος»-Κριτική από τα κόμματα (video)

Η κυβερνητική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι προεκλογικές παροχές. Έντονη η κριτική που ασκούν τα κόμματα στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του τόνισε ότι η υπεραπόδοση εσόδων επιτρέπει την κοινωνική αναδιανομή σε όσους σήκωσαν το βάρος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία έρχονται ως συνέχεια της δέσμευσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ένα μεγάλο πόσο από το πλεόνασμα σε ότι αφορά την υπεραπόδοση των εσόδων αλλά και την υπερκάλυψη των στόχων για το πρωοτγενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί στην στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη, αναφέρουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Star, υπογράμμισε ότι το πώς θα κατανείμει η κυβέρνηση τις δαπάνες εφόσον ο στόχος επιτυγχάνεται, αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά στην αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ότι είναι η ελάχιστη αναγνώριση απέναντι σε αυτούς που σήκωσαν στην πλάτη τους ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να παγώσει τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν. Έκλεισε τα σενάρια εκλογών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση είπε ο κος Τζανακόπουλος δεν θα αποσταθεροποιήσει την οικονομία όπως θα ήθελε η ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι οι εκλογές ήταν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή του 4ου μνημονίου.

 Φλαμπουράρης: Δεν πήραμε άδεια από τους δανειστές-Όχι σε εκλογές

Για το αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τους δανειστές με αυτές τις παροχές, ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε τα εξης: «Αφού είναι από τα πλεονάσματα τα οποία θα διαθέτουμε εμείς. Δεν πήραμε άδεια. Αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους μας, ίσως να παρενέβαιναν. Αλλά έτσι όπως τα κάναμε εμείς τώρα, δεν έχουν κανένα δικαιώμα».

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον «Real Fm» και ερωτηθείσα εάν αυτές οι εξαγγελίες σημαίνουν εκλογές απάντησε: «Είναι αντανακλαστικό, ότι όταν υπάρχουν παροχές πάμε σε εκλογές (…) δεν είναι όμως το αυτονόητο. Αυτονόητο είναι να μην χάνεις το στόχο και όταν μπορείς να εφαρμόζεις κοινωνική πολιτική». Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πάντως ότι οι πρόωρες εκλογές, σε μια περίοδο που η χώρα διαπραγματεύεται τα πλεονάσματα, καταγράφει τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και περιμένει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, θα λειτουργούσαν σε βάρος της χώρας. «Εκτιμούμε ότι σήμερα η πορεία της χώρας δεν επιτρέπει να έχουμε τέτοια εξέλιξη, να πάμε σε εκλογές (…) θα οδηγούσε σε πολιτική αποσταθεροποίηση» είπε και συμπλήρωσε ότι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές σχετίζονται με τις προσδοκίες της ΝΔ και όχι από με τις ανάγκες της χώρας.

Ο κ. Φλαμπουράρης αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο προεκλογικό μέτρο.

«Καθόλου δεν μας πέρασαν από το μυαλό οι εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε νωρίτερα από τα τρία χρόνια σε εκλογές».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Ως «κίνηση πανικού» του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν στη ΝΔ τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, εκτιμώντας ότι το Μαξίμου στήνει σκηνικό εκλογών. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια του κου Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Γαλάζια στελέχη μιλούν για πανικόβλητο πρωθυπουργό και τονίζουν ότι απευθείας χθες, πήγε από το αεροδρόμιο στο Μέγαρο Μαξίμου για να προβεί σε δήλωση την ώρα μάλιστα που στο κοινοβουλίου συζητείτο ο προϋπολογισμός, με τον ίδιο να έχει την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου. Γιατί δεν περίμενε λίγες ώρες για να κάνει τις ανακοινώσεις, αναρωτιούνται στη ΝΔ. Δεν είναι λίγοι στο Μοσχάτο, που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με την χθεσινή κίνηση, στήνει σκηνικό εκλογών, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο την συσπείρωση του ακροατηρίου ενόψει της λήψης επώδυνων μέτρων που ετοιμάζεται να υπογράψει ο κος Τσίπρας. Από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για ένα μικρό βοήθημα, το οποίο η κυβέρνηση θα δώσει μέσα στον Δεκέμβριο και το οποίο θα πάρει πάλι από τους ίδιους ανθρώπους στις αρχές του χρόνου με το κόψιμο του ΕΚΑΣ και την αύξηση φόρων. Μιλούν ευθέως για κοροϊδία των συνταξιούχων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «είναι πολύ ανέντιμο όμως, να παρουσιάζεται κανείς ότι προσφέρει κάτι και δίνει κάτι, όταν το ’16 έχει πάρει ήδη περισσότερο και προβλέπεται ότι το ’17 θα πάρει το τριπλάσιο».

«Προεκλογικό χάπενινγκ» χαρακτήρισε τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα έγιναν για να πει στους εταίρους «ή με βοηθάτε ή πάω σε εκλογές».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός παραπαίει και παραπαίει ανάμεσα στο να υπογράψει τα πάντα, όλα όσα του ζητάνε, ή να δραπετεύσει μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει και να πάει σε εκλογές. Ο,τι κι αν επιλέξει εγώ ένα πράγμα έχω να πω. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Έχουν φέρει ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά για τη χώρα και είναι φανερό ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση και διέξοδο στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και απαντώντας στο ερώτημα εάν συνδέονται με εκλογές, μιλώντας στον Real.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα τη λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι. Μόνο που το άγριο κάψιμο του Λαού μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι γι΄ αυτό».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρει: «Μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμου ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει».

Το Ποτάμι υπογραμμίζει, ότι «Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα».

Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι, Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του.

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι Η αναδιανομή απαιτεί σχέδιο, όχι λαϊκισμό και παλαιοκομματικές λογικές.

Η Χρυσή Αυγή αναφέρει, ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας άρχισε της μαϊμού παροχές για να καλύψει το ξεπούλημα της Ελλάδος στα κοράκια του ΔΝΤ.

Επικριτικά είναι τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού όπως της Süddeutsche Zeitung και της Bild, κάνοντας λόγο για Χριστουγεννιάτικο μποναμά και υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW).

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παντελάκης-Κ. Σκουλάς-Γιάννης Τρουπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος