Οικονόμου: Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας όσο χρειαστεί, χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά

“Η περιοδική ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη πιστοποιεί ουσιαστικά αλλά και συμβολικά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τις ευρύτερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα, ξεκινώντας από εκεί την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξάλλου, όπως σημείωσε “στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Βορείου Ελλάδος είναι αναβαθμισμένη”. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα ύψους 4 δισ ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των ευάλωτων πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. “Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη, χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε την “ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας”. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα εξοπλισμό για την άμυνα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως “Δεν είναι στο τραπέζι κάτι επιπλέον πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, τα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και ευθυγραμμισμένα στην δημοσιονομική πολιτική που έχει χαραχθεί.

“Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες», είπε, «έχουν γνώση και ξέρουν που μπορεί να οδηγήσουν άφρονες πολιτικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά», παραδέχθηκε και τόνισε ότι «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει κοινής απάντησης”.

“Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στον ΕΦΚ γιατί η βούληση είναι να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς που έχουν ανάγκη” είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η αυξημένη τιμή φέρνει αυξημένα έσοδα μέσω του ΕΦΚ. Δεν υπάρχουν περισσότερα έσοδα τα οποία η κυβέρνηση τα κρατά και δεν τα αποδίδει στην κοινωνία”.

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες του Νότου. Σημείωσε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έκανε επίσης αναφορά στο σχέδιο των έξι σημείων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν.

«Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας. Σήμερα χρειάζεται μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει προτάσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Απαιτείται άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση», σημείωσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, τιμώντας την παράδοση της.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ουκρανίας στρατιωτικά, απάντησε: “Σε κάθε περίπτωση συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας συζήτησης αν επανέλθει το ζήτημα να στείλουμε εξοπλισμό. Τα S-300 θεωρούνται χρήσιμα για την άμυνα της χώρας. Απόφαση της κυβέρνησης ό, τι είναι χρήσιμο για την άμυνα της χώρας να μείνει εδώ και να μην πάει αλλού”. “Δεν είναι στο τραπέζι κάτι επιπλέον πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας” ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα συμμερίζεται την αμερικανική άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, απάντησε:

«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου. Υπάρχουν ευρωπαϊκά όργανα που θα αποφανθούν».

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «αυτή την ώρα το ζήτημα της απομάκρυνσης ομογενών είναι πολύ δύσκολο. Παρακολουθούμε και είμαστε σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει κάποιες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Γίνεται μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί στον παραγωγικό τομέα. Η χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί», είπε.

Για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κ. Οικονόμου είπε ότι “δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, είμαστε εδώ να δουμε αν θα επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα που υπήρξε. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χώρων να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις στην περιοχή”.

“Η ασφάλεια και η σταθερότητα  συνιστούν εθνικό καθήκον” υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος