Μαξίμου: Αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση – Επικρίσεις από την αντιπολίτευση (video)

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία στο Eurogroup επί των άμεσα εφαρμόσιμων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, εξέφρασε η κυβέρνηση. «Αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» επισημαίνει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Το 2018 κλείνει το χάσμα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως «πολλά υποσχόμενα» και ευνοϊκότερα από το αναμενόμενο. Για αποτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο η αντιπολίτευση.

Τσακαλώτος «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη»

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου» ανέφερε και υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. «Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος» είπε και υπογράμμισε την άμεση εφαρμογή των μέτρων.

«Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ό πως διευκρίνισε το Μαξίμου «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.»

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην
-Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος» καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

ΝΔ: Η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική.

Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους.
Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία», σχολίασε.

ΠΑΣΟΚ: Δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης

«Τι μας μένει ως χώρα; Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια. Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Θεοδωράκης: Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup: «Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030. Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δις. Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ανέφερε.

ΚΚΕ: Ελάφρυνση για το κεφάλαιο κι όχι για το λαό

«Η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup έχοντας στις αποσκευές της την πιστή τήρηση του μνημονίου και τα αντιλαϊκά μέτρα της β΄ αξιολόγησης, τα οποία ήδη υλοποιεί. Τη λαϊκή χρεοκοπία θα επιδείξει η κυβέρνηση για να διεκδικήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, που ακόμη κι αν υπάρξει στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ΕΕ – ΔΝΤ, θα είναι ελάφρυνση για το κεφάλαιο κι όχι για το λαό» ανέφερε στο σχόλιό το γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος