Μουζάλας: «Καλή και ισορροπημένη η πρόταση της Κομισιόν για το Δουβλίνο»

Η υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών. «Καλή και ισορροπημένη» η πρόταση της Επιτροπής, είπε ο Γ. Μουζάλας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

«Kαλή και ισορροπημένη» χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στο σημερινό συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στα hot spot στα ελληνικά νησιά, ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών παροχής ασύλου όσο και την ασφάλεια. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και της σύνθεσης των ανθρώπων, υπάρχουν στα hot spot σημαντικά προβλήματα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι όσο μικρότερη είναι η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, τόσο τα προβλήματα αυτά θα μεγαλώνουν. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε επίσης, ότι σε επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του, τονίζει την ανάγκη να μεταφερθούν κάποιοι από τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Σημείωσε δε, ότι κατά βάση θα μεταφερθούν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη πλήρως ταυτοποιηθεί, άνθρωποι από χώρες που δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου στους υπηκόους τους, άνθρωποι με υψηλή παραβατικότητα ή ύποπτοι φυγής.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη σταδιακή επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν αναμένει αύξηση των ροών των μεταναστών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά νομική υποχρέωση. Τόνισε επίσης, ότι ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τις αντιρρήσεις του ως προς τις προτάσεις που έχει εκπονήσει για το θέμα αυτό η σλοβάκικη προεδρία, χαρακτηρίζοντάς τες μη ισορροπημένες.

«Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι όλα τα κράτη-μέλη με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο θα συμβάλουν στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης. «Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας πως αν η ΕΕ είχε ένα κοινό σύστημα ασύλου πριν από μερικά χρόνια, δεν θα αντιμετώπιζε αυτή την τεράστια πίεση με το μεταναστευτικό.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Έφτασε η ώρα να τρέξουμε το τελευταίο μίλι για να υιοθετήσουμε μια κοινή πολιτική ασύλου».

Σχετική είδηση:

ΕΕ: Προτείνει σταδιακή επαναφορά του Δουβλίνου – Διευκρινίσεις Αβραμόπουλου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος