Ν. Φίλης: “Δεν υπάρχει σύγκρουση με την Εκκλησία” (video)

Αρνείται ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι υπάρχει σύγκρουση με την Εκκλησία για την αλλαγή στη διδασκαλία των θρησκευτικών και μιλά για συνεργασία με βάση τους συνταγματικά διακριτούς ρόλους. Θα ήταν λάθος η εκκλησία να επιστρέψει στην εποχή Χριστόδουλου, επισημαίνει ο Νίκος Φίλης, ενώ αναφέρεται και στην κόντρα του με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Για συνεργασία με την εκκλησία με βάση τους συνταγματικούς διακριτούς ρόλους μίλησε ο υπουργός Παιδείας και επανέλαβε ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί από την εφετινή σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία.

«Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί ως άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς» είπε ο κ. Φίλης.

Ο υπουργός κάνει σαφή διάκριση της εποχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της εποχής του Μακαριστού Χριστόδουλου και τονίζει ότι θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική ζωή.

«Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά, θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων…. πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την έκκληση του και από το βήμα της βουλής να πάρει η εκκλησία θέση για την προσβλητική επίθεση που του έχει εξαπολύσει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων.

«Περιμένω να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον μου ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής Μητροπολίτης Αμβρόσιος ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η Εκκλησιαστική Διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας….» είπε.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός με επιστολή του προς τον υπουργό παιδείας χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για τον Νίκο Φίλη. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας».

Την σκυτάλη των επιθέσεων προς τον υπουργό Παιδείας πήρε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος αποκαλώντας τον στην ιστοσελίδα romfea.gr «γιαλαντζί αριστερό».

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες αναμένετε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σύγκλιση της ιεραρχίας την ερχόμενη Τρίτη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ
Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος