Ν. Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν είναι ούτε προσωπική, ούτε οικογενειακή υπόθεση

“Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ούτε προσωπική ούτε οικογενειακή υπόθεση. Το ΥΠΕΞ και η εξωτερική πολιτική ανήκει στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία και αυτούς εξυπηρετεί, όχι πελατειακές σχέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, εκτιμάται ότι απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον κατηγόρησε από το ίδιο βήμα για “διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα”, αναφερόμενη στην ανάκληση της πρέσβεως στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Σχετικά με την κα Παπαδοπούλου, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: “Όταν ο υπουργός Εξωτερικών θέτει βέτο για ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, ουδείς διπλωμάτης δικαιούται να το αποσύρει γιατί δεν του αρέσει ή αν τον πιέζουν τρίτοι”.

Ο Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της Βουλής, αποσαφήνισε τους νέους κανόνες που διέπουν σήμερα υπό την ηγεσία του το υπουργείο Εξωτερικών. «Σε αυτή τη χώρα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες» υπογράμμισε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα έτη 2006 και 2007 αφενός σε διώξεις διπλωματών που ανακάλυψαν σκάνδαλα των ΜΚΟ, οι οποίοι τώρα «επέστρεψαν και ανέλαβαν να τα καθαρίσουν» και αφετέρου στην έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων για φίλους επιχειρηματίες, πρακτικές που έχουν τελειώσει.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε «ότι δεν μπορεί να απαλλάσσονται και να μη τίθενται σε αργία υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί για είκοσι χρόνια για κακούργημα τελεσίδικα», ενώ έκανε αναφορά στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ζητήθηκαν τώρα να επιστραφούν, που είχαν πάρει ΜΚΟ χωρίς παραστατικά και αποδείξεις.

Είναι κανόνας σήμερα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «που σταματήσαμε να πληρώνει το ΥΠΕΞ τη ΔΕΗ και τα κοινόχρηστα του πολυόροφου γκαράζ που μας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στη Ζαλοκώστα 1,5 εκατομμύριο». «Κανόνας είναι», προσέθεσε, «να αποκαλύπτουμε και να εργαζόμαστε για την αποκάλυψη δικτύων πώλησης βίζας», αποσαφηνίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα αφήσει ο ίδιος κανέναν να του «κουκουλώσει τα δίκτυα που πουλάγανε βίζα».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος