Ο Α. Συρίγος μιλά για το αίτημα ασύλου των Τούρκων αξιωματικών (audio)

Ο Άγγελος Συρίγος επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» για το αίτημα ασύλου των 8 τούρκων αξιωματικών, που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι πρέπει πρώτα να αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη για τα αδικήματα βάσει των οποίων συνελήφθησαν (παράνομη είσοδος στην χώρα και άσκοπη κινητοποίηση των αρχών) και αν υπάρχουν τα στοιχεία να καταδικαστούν «ούτως ώστε να γνωρίζεις που βρίσκονται μέχρι την ώρα, που θα εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο» διότι όπως διευκρίνισε, «ο αιτών άσυλο έχει το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα», επομένως σύμφωνα με τον κ. Συρίγο υπάρχει πιθανότητα να διαφύγουν.

Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, εξήγησε ότι η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος ασύλου, περιλαμβάνει 2 βαθμούς (αν απορριφθεί αρχικά το αίτημα) και εκτίμησε ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης και με την επίσπευση των διαδικασιών, θα είναι 40 ημέρες με 2 μήνες.

Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Συρίγος τόνισε τον καθοριστικό ρόλο, που παίζει η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν την θανατική ποινή, η οποία δεν ισχύει βέβαια αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της. Όπως είπε ο κ. Συρίγος «σε περίπτωση, που επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία, τότε είναι περίπου μονόδρομος να παραμείνουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Συρίγος ενημέρωσε, ότι ακόμη και αν απορριφθεί και στους 2 βαθμούς το αίτημα ασύλου, οι τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας να αλλάξει η απόφαση, όμως εξαρτάται από το δικαστήριο, αν θα αναστείλει την έκδοσή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος