Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής

Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβές, αναλαμβάνει σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», την στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Τόμας Ιλβές, πρωτοστάτησε στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στη χώρα του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line.

Από τα τέλη του 1990 η Εσθονία επένδυσε στην τεχνολογία με αποτέλεσμα η χώρα να βαδίζει ολοταχώς στην κατεύθυνση της πλήρως ηλεκτρονικής διακυβέρνησής της.

Το 2002 η εθνική ταυτότητα της Εσθονίας έγινε ψηφιακή και όλες οι συναλλαγές με την εφορία γίνονταν online. Το 2003 η κυβέρνηση άρχισε να λειτουργεί χωρίς έντυπα. Οι Εσθονοί ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το 2005. Οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται σήμερα στην Εσθονία online σε ποσοστό που υπερβαίνει το 99%.

Η “ψηφιακή Βίβλος” θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση των δράσεων που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και της απλούστευσης των διαδικασιών και θα λειτουργήσει ως εργαλείο υλοποίησης, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Πηγή ΕΡΤ, επιμέλεια Κ. Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος