Παράλληλα μηνύματα προς ΕΕ στέλνουν Τσίπρας-Μητσοτάκης (video)

Παράλληλα μηνύματα προς τους εταίρους αλλά σε διαφορετικό μήκος κύματος στέλνουν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο “θα δούμε” των εταίρων για το ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης δεν γίνεται πια αποδεκτό.

Με τη φράση “δεν χωρούν πλέον άλλες δικαιολογίες για ένα αυτονόητο αίτημα” και δείχνοντας από το Φάληρο, προς Βερολίνο και Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκακιέρας να τηρήσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, βασικό στοιχείο του οδικού χάρτη της Αθήνας για έξοδο από την κρίση, όπως επίσης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Απέναντι στη λογική των αποκλεισμών και της θεωρίας του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη δημιουργία μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου με σαφείς προτεραιότητες.
Ενός μετώπου που θα θέσει ως κύριους στόχους :
• Την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας
• Την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς
• Την αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων
• Την αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο
• Την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας
• Την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς έστειλε τα δικά του μηνήματα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε λάθος το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, κι επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Μιλώντας για τις προβλέψεις της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μείωση των επενδύσεων και αύξηση του φαινομένου του “brain drain”.

Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να είναι στην πράξη υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Και όχι μια Κυβέρνηση που απλώς συζητά για μεταρρυθμίσεις δίχως να παράγει έργo», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους καθώς «το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος