Παρεμβάσεις κορυφαίων υπουργών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλίες υπουργών, βουλευτών, μελών της ΠΓ και στελεχών από διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και με χαιρετισμούς ξένων αντιπροσωπειών. Οι περισσότερες ομιλίες αφορούσαν την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και αναπτύχθηκε προβληματισμός που περιείχε προτάσεις και κριτική.

Γιάννης Δραγασάκης

Η διαδικασία εξελίσσεται σε σημαντική στιγμή σκέψης, προβληματισμού και αποφασιστικότητας και το Συνέδριό μας είναι συνέδριο δικαίωσης και ευθύνης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων δεν ήταν τυχαία, αλλά καρπός πολύχρονων αγώνων και ταυτόχρονα τολμηρών επιλογών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τις ανάγκες μιας αριστεράς που θέλει να είναι κινηματική και ταυτόχρονα θα έχει την ικανότητα να ασκεί την εξουσία και τόνισε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας και την αριστεροσύνη μας στους δεσμούς μας με την κοινωνία, καθώς και στο έδαφος της διακυβέρνησης, διοίκησης μάνατζμεντ, αποτελεσματικότητας και σύνδεσης της τελευταίας με την κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως υπάρχει δεξιά και αριστερή πολιτική, αντίστοιχα υπάρχει δεξιός και αριστερός τρόπος διακυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε σε επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κάθε τι που προσβάλλει την ηθική και αξιακή υπόσταση της αριστεράς, τόνισε ότι για εμάς η άσκηση εξουσίας δεν είναι ούτε επάγγελμα, ούτε προνόμιο, αλλά ευθύνη και κατέληξε λέγοντας ότι το Συνέδριο αυτό δείχνει και είναι απόδειξη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.


Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλερτ. «Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Ότι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε. Αναφέρθηκε επίσης, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς που υπάρχει και εξήγησε με χιούμορ: «Εχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε «Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου».
Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες. Απάντησε σε όσους λένε ότι ήταν λάθος η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν θα έπρεπε να ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, και παρατήρησε: «Λένε πολλοί ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Βαρουφάκης, δεν πήγαμε καλά. Εγώ θα έλεγα και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, θα ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά. Αλλά εμείς δουλεύουμε για μην αποτύχει αυτή η Αριστερά.
Ως προς τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς είπε ότι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός και σημείωσε: «Ολοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Πάνος Σκουρλέτης

Στην πυκνή, σχεδόν διετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι «φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις, φλερτάραμε με την τυφλή σύγκρουση», για να τονίσει πως όμως είναι «βαθιά πεισμένος ότι την κρίσιμη στιγμή κάναμε τη σωστή επιλογή, που αντιστοιχεί σε μια Αριστερά που δεν δραπέτευσε, που εννοεί να μάχεται, να ξέρει πότε κανει συμβιβασμούς, αλλά να μην χάνει τον ορίζονα του κοινωνικού μετασχηματισμού και της υπέρβασης». Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι όσα είπαμε στον λαό τον Σεπτέμβριο». «Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση αμυντικά, και να μη θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% (της ΔΕΗ) από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν μέσα σ’ αυτά που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο». Συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε εργαλεία για το δικό μας πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αυτές οι μάχες δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών, είναι μάχες βαθιά πολιτικές». Η διαπραγμάτευση και η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική, το υπουργείο Παιδείας και οι σχέσεις με την Εκκλησία, ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσε ο υπουργός Νίκος Φίλης στο 2ο Συνέδριο του κόμματος. Ο κ. Φίλης είπε πως “είναι χρέος μας να συναρτήσουμε την πορεία των συμφωνημένων με την ικανοποίηση της δέσμευσης για το χρέος, αλλά και με την αυτονόητη δημοκρατική αρχή ότι η συγκρότηση της κοινωνίας δεν μπορεί να υπακούει «στην υπέρτατη αρχή» του ανταγωνισμού”.
Αναφερόμενος στις σχέσεις του Υπουργείου με την Εκκλησία διευκρίνισε, πως «υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων και χωρισμού, που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από αυτά είναι η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών».
Μάλιστα, «ορισμένοι πολίτες καλόπιστα διερωτώνται: έχουμε τόσα προβλήματα, μήπως είναι εκ του περισσού όλη αυτή η αντιπαλότητα με την εκκλησία; Τονίζω δεν πρόκειται για αντιπαλότητα εκ μέρους μας αλλά για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημοκρατικού σχολείου», είπε ο κ. Φίλης.

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη ιδέα που μπορεί να προσπαθήσει να βγάλει την πατρίδα από την κρίση είπε στην ομιλία του στο Συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτέλεσμα συγκυρίας αλλά συνειδητής επιλογής του Αλέξη Τσίπρα και των δυνάμεων που αποφάσισαν ν’ αφήσουν το βόλεμα της διαμαρτυρίας και να μπουν στην φωτιά της μάχης. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε πρώτα με τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από λάθη και αδυναμίες δείχνοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη, αγάπη και συντροφικότητα, πρόσθεσε.
Τρία χρόνια έχουμε μπροστά μας, η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι τα έβαλε με όσους ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις και τελικά ήταν ένας μύθος, ο Αλέξης είχε το πολιτικό κουράγιο να τα βάλει με αυτό το σύστημα, ενώ σε κάθε υπουργείο υπάρχουν περιθώρια να γίνουν σημαντικά πράγματα, καθώς εμείς εμπεδώνουμε κάθε μέρα το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το 2019 ο ελληνικός λαός που σήμερα δείχνει ότι γκρινιάζει και πονάει, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση θα έχει μπορέσει να ανατρέψει εμπόδια και να έχουμε αποδείξει οτι μπορούμε να βγάλουμε πατρίδα από αυτόν τον κυκεώνα, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής.

Νίκος Παππάς

«Θα τελειώσουμε οριστικά με την Αριστερά που αυτομαστιγώνεται, όχι με την Αριστερά που κάνει την αυτοκριτική της», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, όπως: «Χωρίς την κυβέρνηση τη δική μας θα είχε επωφεληθεί ο λαός από τις 100 δόσεις; Θα είχαν πρόσβαση σε Υγεία και Περίθαλψη 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι; Θα είχαν ανοίξει για πρώτη φορά τα σχολεία με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία;” Και θα το πω και θα το υπογραμμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης τοποθέτησε 20.000 εκπαιδευτικούς από τους οποίους 9.000 ειδικής αγωγής», σημείωσε. Εξέφρασε επίσης την περηφάνια του για την πολιτική αυτή και τόνισε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που κάνει την κυβέρνηση αυτή να ξεχωρίζει, όπως είπε.
Επιτεύγματα που δεν θα ακούσετε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, γιατί «δεν θα διαπραγματευθούμε τα “ωσαννά” τους. Ποια κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια, από φόρους και άδειες που ποτέ δεν υπήρξαν, χρήματα που πήραμε από τους καναλάρχες;». Η ομιλία του κ. Παππά έκλεισε με το «δέον» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Να οικοδομήσουμε ένα κόμμα αντάξιο των περιστάσεων, που θα ανοίξει τις πόρτες του -αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια- στα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια. Αυτό είναι το μεγάλο μας χρέος και έχουμε άλλη μία ευκαιρία για εκκίνηση στο Συνέδριο αυτό», ήταν η φράση -κλειδί του Ν. Παππά. Και, εν κατακλείδι, όπως είπε, ένα κόμμα που θα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, ένα κόμμα που θα εγγυηθεί την αριστερή, προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση -και «τη φορά αυτή θα το πετύχουμε με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης, με πίστη στις ιδέες μας», κατέληξε ο υπουργός.

Κίνηση των “53”

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές” επισημαίνει η Κίνηση των “53” του ΣΥΡΙΖΑ, σε κείμενο των μελών της με αφορμή το συνέδριο του κόμματος, συμπληρώνοτνας ότι «η Αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στη κυβέρνηση της Αριστεράς».

Πηγή: ΕΡΤ1- ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παντελάκης

Σχετική είδηση: Συνεχίζονται οι εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος