Παυλόπουλος: Οι διαφορές να μην διευρύνουν τις αποστάσεις – Μήνυμα προς Άγκυρα (video)

Η Ελλάδα ευνοεί και στηρίζει όλες τις θεσμικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της δράσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνόδου του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε να μην αφεθούν οι διαφορές να διευρύνουν τις αποστάσεις μεταξύ των χωρών όταν η συνεργασία είναι απαραίτητη.

Κατόπιν ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας σε ομογενείς έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να «πρέπει να καταλάβει ότι το παράθυρο και η πόρτα της προς τη Δύση είναι η Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό είπε προς τους ομογενείς: «Όσο περισσότερο σας σέβεται το κράτος, εκείνο το οποίο σας φιλοξενεί τόσο περισσότερο αποδεικνύει ότι (το κράτος αυτό) είναι άξιο να είναι στραμμένο προς τη Δύση και να προσδοκά την πορεία του προς τη Δύση, και ιδίως προς την Ευρώπη». «Εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε διακαώς, το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, και εγώ δεν παύω να το δηλώνω, το επιθυμούμε εμείς οι Έλληνες, η Τουρκία να είναι πάντα στραμμένη προς τη Δύση, προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάλεσε μάλιστα τη γείτονα «να κάνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί όλους εκείνους τους κανόνες που την καθιστούν ένα κράτος το οποίο έχει αυτή την πρόοδο» και συμπλήρωσε πως «εάν είναι κάτι που θα θεμελιώσει την καλή μας γειτονία και την ειρήνη, εκείνο που θα μας ενώσει αντί να μας χωρίσει είναι αυτή η πορεία, αυτός ο κοινός πολιτισμός που θα πρέπει να αποκτήσουμε σταδιακά».

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου αποχώρησε, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του στο γεύμα των ηγετών και όλες τις διμερείς συναντήσεις.

Στο γεύμα, αντί του Ρ.Τ. Ερντογάν, παρακάθησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ο Τούρκος πρόεδρος ματαίωσε τις συναντήσεις, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αρ. Φερεντίνου, η αιφνιδιαστική αποχώρησή του οφείλεται σε λόγους υγείας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και ότι η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος