Προς άμεση υλοποίηση ο νόμος για τη διόρθωση φύλου (video)

Προς άμεση υλοποίηση για τη διόρθωση φύλου. Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά πως τους επόμενους μήνες τα διεμφυλικά άτομα που το επιθυμούν, θα είναι σε θέση να αιτηθούν την αλλαγή στα οικεία Ειρηνοδικεία. Νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης και του σκοταδισμού χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη χθεσινή ψήφιση στη Bουλή του νομοσχεδίου για τη διόρθωση του φύλου τονίζοντας ότι μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια σκοπιμοτήτων. Θετικά αποτιμά η Ν.Δ. την παρουσία που είχε η αξιωματική αντιπολίτευση στη χθεσινή συζητηση στη Βουλή ενώ κάνουν λόγο για τραυματισμένη εικόνα της κυβερνησης.

Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά πως τους επόμενους μήνες τα διεμφυλικά άτομα που το επιθυμούν, θα είναι σε θέση να αιτηθούν την αλλαγή στα οικεία Ειρηνοδικεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εμπλεκόμενα υπουργεία Υγείας, για τη δημιουργία της διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα γνωμοδοτεί στις περιπτώσεις ανηλίκων αιτούντων, 15 χρόνων και πάνω, και του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο εμπίπτουν τα ληξιαρχεία, όπου θα καταχωρούνται οι δικαστικές αποφάσεις.

Νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης και του σκοταδισμού. Μόνοι εκτεθειμένοι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια σκοπιμοτήτων, είναι η αντίδραση αλλά και το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το νομοσχέδιο-τομή, ψηφίστηκε με την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 171 βουλευτών κατοχυρώνοντας νομικά τον αυτοπροσδιορισμό φύλου. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τελικά μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ό,τι το πολιτικό δίλημμα της εποχής είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και τον σκοταδισμό. Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου.

Κοινοβουλευτικές πηγές αποτιμούσαν θετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα παροχής εξηγήσεων από ορισμένους βουλευτές για την στάση που επέδειξαν κατά την ψηφοφορία. Το θέμα αυτό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά θα απασχολήσει και τα όργανα του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τους Ανεξάρτητες Έλληνες «δεν θεωρούμε ότι έχουμε ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνοχής». «Έτσι κι αλλιώς έχουμε διαφορετική αφετηρία και τοποθέτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Αυτό που ενώνει τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιτροπεία και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτό που δεν ενώνει τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που ένωσε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που ήταν η συγκάλυψη και το κουκούλωμα των σκανδάλων». Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπουλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Alpha 9,89, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα τη συνέπεια των ΑΝΕΛ στις αρχές και τις αξίες τους «παρά τη συντονισμένη προσπάθεια της ΝΔ και ορισμένων ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα να μας εμφανίσουν ότι αλλάξαμε στάση».

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, σχολιάζει με ανάρτησή του, στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως τονίζει, «χθες η Βουλή έκανε βήματα μπροστά» και προσθέτει με νόημα ότι «στη μάχη της συντήρηση – προόδου δεν χώρους απουσίες».

Για τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ

Tο πολιτικό συμπέρασμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ό,τι η κυβέρνηση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» όπως λένε χαρακτηριστικά μιας και όλη η διαδικασία της βγήκε ανάποδα για δύο λόγους: πρώτον -όπως σημειώνουν- το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και δεύτερον από την επιβεβαίωση των επισημάνσεων τις οποίες είχε κάνει ήδη νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον ετερόκλητο κυβερνητικό σχηματισμό.

Στη Νέα Δημοκρατία λένε ότι το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει όπως λένε ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμη ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός.
Σε ότι αφορά στη δική τους στάση, στην Πειραιώς θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση καθώς αναγνώρισε εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού υποβάλλοντας τη δική της όπως την χαρακτηρίζουν ολοκληρωμένη πρόταση.

Σημείωναν ότι οι προϋποθέσεις που έθεσαν, όπως αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα – κι όχι 15χρονα – άτομα που θα πρέπει να μην είναι έγγαμα, και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

«Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υποτίθεται ότι ήλθε να παράσχει προστασία σε μία ομάδα ανθρώπων, η οποία μέχρι τώρα θεωρούταν -και ήταν σε μεγάλο βαθμό- απροστάτευτη, στιγματισμένη, περιθωριοποιημένη, αλλά η άποψή μας είναι ότι δε θα το πετύχει αυτό» δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος-Γιάννης Τρουπής,

Σχετική είδηση

Επιστολή Λεβέντη στον ΠτΔ να μην υπογράψει τον νόμο για τη διόρθωση φύλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος