Ευ.Τσακαλώτος: Προθάλαμος εξόδου από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (video)

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξει τροπολογία για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, αλλά αυτός να ενταχθεί μέσα στο πολυνομοσχέδιο.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο των διατάξεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, οι οικονομικοί υπουργοί σημείωσαν πως πρόκειται για «τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα» και πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το πρόγραμμα».

«Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο «κόφτης» και αν ποτέ χρειαστεί η επιλογή των κωδικών από τους οποίους θα προκύπτουν οι περικοπές δεν θα γίνονται αυτόματα, καθώς η κυβέρνηση θα έχει δυνατότητα παρέμβασης», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ως την «πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι το με το νομοσχέδιο πέρα από την προστασία των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία που έχει ήδη εξασφαλιστεί, εξασφαλίζεται επιπλέον και το 93% των δανείων (επιχειρηματικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά) που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ως προς το ζήτημα της έμμεσης φορολογίας, επισημάνθηκε ότι οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και «μολονότι δεν είναι ευχάριστοι, αποφύγαμε τα χειρότερα», όπως θα ήταν η αύξηση του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο 23%.

Το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και το Σάββατο να εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.

Συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου έχει εξαγγείλει για την Κυριακή η ΑΔΕΔΥ στις 17:30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγές ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος