Η πρωτοβουλία Παππά, η απόσυρση και οι αντιδράσεις (video)

Σε μία κίνηση συναίνεσης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δηλώνει ότι προχώρησε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε πως η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα μετατίθεται μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μέσα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης φαίνονται οι προθέσεις των κομμάτων.

Την ερχόμενη Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει μία ακόμη προσπάθεια για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσων μεταξύ των κομμάτων ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτός είναι το στόχος της κυβέρνησης ,επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλλει ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της διαπλοκής και να μην εμπλέκει -αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση -τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στις πολιτικές της επιδιώξεις.

Ναι στο συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εφόσον καταργηθεί ο νόμος Πάππας,τονίζει η Νέα Δημοκρατία δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων την Τετάρτη: “Το Ε.Σ.Ρ πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά απ’την κυβέρνηση “.

Η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού αντέδρασε λέγοντας: “Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες ,οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση”.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει: “Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά καιτο αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθειά κρίση του κράτους δικαίου”.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ μίλησε για “παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων” και “για παλιά και νέα διαπλοκή”.

Η Ένωση Κεντρώων κάνει ύστατη έκκληση για επανασύσταση του ΕΣΡ και η εξέταση όλων των φακέλων των τηλεοπτικών αδειών να γίνει από αυτό το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο.
Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή και θα επιφέρει διχασμό στην κοινωνία.

Ο Υπουργός Επικρατείας από το διαδικτυακό κανάλι της “ΑΥΓΗΣ” αναφέρθηκε και στους καναλάρχες λέγοντας ακόμη ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους κάνοντα αναφορά στα ονόματα των κυρίων Κοντομηνά και Βαρδινογιάννη.

Λευτέρης Κρέτσος: Παθογένεια του πολιτικού συστήματος, η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ

Η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση, τονίζει ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοσταθμο “Στο Κόκκινο”, ενώ χαρακτηρίζει παθογένεια του πολιτικού συστήματος την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ. Ο κ. Κρέτσος απαντά σε όσους κάνουν λόγο για αναδίπλωση και υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο». Υπενθυμίζει δε ότι «υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση, προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» και τονίζει πως το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξέτασης της προσφυγής των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών από το ΣτΕ, σημείωσε ότι «από θεσμική πλευρά πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» και προσέθεσε: Εμείς κρίνουμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λάμπης Παναγιώτου

Σχετικές ειδήσεις: Μαξίμου: Η ΝΔ να μην εμπλέκει το ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις
Ν.Παππάς: Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος