Σήμερα η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ

Συνεδριάζει το μεσημέρι, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά τη νέα πρωτοβουλία Βούτση για την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα. Είχε, ωστόσο, προϊδεάσει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, προκειμένου να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και είχε επίσης δηλώσει πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή «προικοδότηση» της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.

Η ΝΔ επιμένει στην κατάργηση του Νόμου Παππά προκειμένου να συναινέσει στη συγκρότησή του, με την κυβέρνηση να της ζητά να αναλάβει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Την ίδια ώρα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και αποσύρθηκε, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Για την απόσυρση της τροπολογίας είχε προηγηθεί επικοινωνία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε). Ο Κανονισμός πάντως προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να αναπληρωθούν στη διάσκεψη. Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

Σχετική είδηση: Συνεχής ανταλλαγή πυρών για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος