Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση (video)

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το Σκοπιανό. Για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την εθνική θέση που έχει ήδη διαμορφωθεί από το 2007-`8 και αφορά “συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση, για χρήση έναντι όλων”, ενώ τόνισε ότι «οι γείτονες μας γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, χωρίς λύση». Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις φθάνει ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι που εμφανίσθηκε επίσης έτοιμος να στηρίξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ν. Κοτζιάς: Η κυβέρνηση τολμά και θα λύσει το ονοματολογικό

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία “ανικανότητα να επιλύσει το Σκοπιανό”.

Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η κυβέρνηση “κληρονόμησε προβλήματα από το παρελθόν, όταν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την λογική της μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον

Ζάεφ: Δεν είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ.Αλεξάνδρου

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. «Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων “Nezavisen “.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει τα κόμματα, όπως έκανε και η κυβέρνηση Καραμανλή, και να μην μαθαίνουμε από την άλλη πλευρά ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη», τόνισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

“Από την ευρωβουλευτή κ. Σπυράκη έχουμε συνηθίσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις. Αλλάζει κόμματα, ρόλους και απόψεις ανάλογα με την κατεύθυνση και τη φορά του ανέμου. Μόνο που τώρα, ο άνεμος που.. πνέει στο κόμμα που σήμερα τη στεγάζει, δεν έχει καμία δυναμική”, αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, απαντώντας στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη.

«Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, τον σημερινό μέντορα της κ. Σπυράκη, να βρει κάποτε το θάρρος και την τόλμη, που δυστυχώς του λείπουν, και να πάρει μία ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα σχετικά με τα Σκόπια, αντί να κρύβεται πίσω από τις ύβρεις της κ. Μπακογιάννη ή τις άναρθρες κραυγές του συμπροέδρου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ας κάνει επιτέλους ένα πολύ μικρό, τολμηρό βήμα»» καταλήγει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η επιστολή του Μίκης Θεοδωράκη:

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου». Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας”, τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Θέση μου είναι η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων, erga omnes. Αυτή η σταθερή θέση -και δική μου και της παράταξης και του φορέα- σημαίνει ότι μία σύνθετη ονομασία, όχι μόνο την υποστηρίζουμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι η εθνική θέση», τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Πολυνομοσχέδιο, ονοματολογία, σαρία στο επίκεντρο του Υπ.Συμβουλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος