Στα ύψη η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες – Τη Δευτέρα η «πρόβα τζενεράλε» (video)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή και τη σημερινή προσομοίωση λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων ενόψει της διενέργειας της δημοπρασίας στις 30 Αυγούστου.

Την Παρασκευή θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι επτά υποψήφιοι οι οποίοι στρέφονται ο ένας κατά του άλλου, αλλά και κατά της διαδικασίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες αντιδράσεις ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

«Η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ΝΔ.

«Η Ν.Δ. λειτουργεί – με μικρή χρονοκαθυστέρηση – ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» απάντησε, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Η ΝΔ θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα» πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή ψηφισμένων νόμων του κράτους και του συντάγματος, ενώ εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της.

«Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα “τζάκια” και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά κάνοντας λόγο για αριστερή διαπλοκή και καθεστωτισμό που δεν θα περάσει.

«Το να πάμε σε μια λύση των τεσσάρων καναλιών είναι κάτι που κανείς δεν θέλει», ανέφερε η Ένωση Κεντρωών και πρότεινε λύση μέσω της επανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των σταθμών

Η διαδικασία προσομοίωσης ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε το βράδυ. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής πληροφοριών και νόθευσης του διαγωνισμού και πως όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη.

Τα επιτελεία των υποψηφίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και θα απαγορεύεται οποιασδήποτε επικοινωνία μεταξύ τους, ενώ την ευθύνη για το πληροφοριακό σύστημα έχει η Singular Logic.

Μέχρι τη Δευτέρα 29 Αυγούστου που θα γίνει η γενική πρόβα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να τους επιτραπεί η συμμετοχή στη δημοπρασία.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ν. Παππάς: Καθαροί οι κανόνες στο νέο τηλεοπτικό τοπίο – Αντιπαράθεση με φόντο τις άδειες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος