Στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική για την Οικονομία (video)

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών» ενώ κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το 3ο μνημόνιο ξεκίνησε από τις 10 το πρωί με την αντιπαράθεση των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ με τον Χρήστο Σταϊκούρα να υποστηρίζει ότι οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης με την δήθεν διαπραγμάτευση χρέωσαν την χώρα με περισσότερα από 86δις ευρώ, επιρριπτοντας ευθύνες και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ως “ασσετ”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για “πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της Ν.Δ. για να καλύψει το κενό των θέσεων της» και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία τονίζοντας πως το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει πια δράκο”.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση καλώντας την να στηρίξει το αίτημα που έχει καταθέσει για σύσταση εξεταστικής από το 2001.

Το ΚΚΕ δια του Θανάση Καραθανασόπουλου χαρακτήρισε παρωδία την πρόταση για εξεταστική, ενώ ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα δεινά που επέφερε από την διαπραγμάτευση.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει μια “δακτυλοδεικτούμενη” πρόταση για εξεταστική ενώ η Χρυσή Αυγή ζήτησε να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για όλα τα σκάνδαλα της χώρας απ’ όταν μπήκαμε στο ευρώ.

Στη συζήτηση αναμένεται, μετά τις 6 το απόγευμα, να μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, το λόγο θα λάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης.
Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου-Γιώργος Ευθυμίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος