Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις – Όχι των πολιτικών αρχηγών σε εκλογικό αιφνιδιασμό (vid)

Το ζήτημα να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, αν δεν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη ρύθμιση του χρέους, τέθηκε προς τον πρωθυπουργό κατά το άτυπο πολιτικό συμβούλιο, όπως χαρακτηρίζεται, το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός δεν απάντησε.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Στον Αλέξη Τσίπρα επισημάνθηκε πως μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών για να ψηφιστούν νομοσχέδια σημαντικών μεταρρυθμίσεων και να μην αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με επίμαχα νομοσχέδια, όπως το αναμενόμενο για τη Παιδεία.

Επίσης κατά τη διάρκεια του γεύματος εθίγη και το ζήτημα με τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου με ενθάρρυνση προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σχετικές πρωτοβουλίες.
Έγινε ακόμη γνωστό ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να εκλείψουν πλήρως γεγονότα στοχοποίησης από κυβερνητικά στελέχη προς την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός, έφυγε νωρίτερα από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ με αντικείμενο την επίτευξη της συμφωνίας Αθήνας και εταίρων.

«Δεν θα υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός και θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο. «Ουδείς θέλει να αιφνιδιάσει. Ας το πω έτσι, όλοι θέλουμε καταλαγή των παθών. Να κάνει ο κόσμος διακοπές, όσοι μπορούν, και οι πολιτικοί θα μείνουμε να κλείσουμε τα ζητήματα».

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε συνεννόηση για θέματα που εκρεμμούσαν. «Πήραμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό κυρίως ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιλυθούν εκρεμμότητες. Έλυσαν ο ένας τις απορίες του άλλου», είπε και πρόσθεσε ότι το κλίμα ήταν, ότι ο κάθε αρχηγός κρατά τις αντιρρήσεις του. «Είμαστε δεσμευμένοι από την πρώτη μας απόφαση», είπε και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 18-19 Αυγούστου.

Την πλήρη διαφωνία του στην υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και πάλι το ΚΚΕ μέσω του Θανάση Παφίλη που εκπροσώπησε τον γραμματέα του κόμματος. «Είμαστε εδώ για την επέτειο. Δεν υπογράφουμε, δεν συμφωνούμε με τα μνημόνια», σημείωσε.

«Σήμερα που καταρρέει ο διαχωρισμός «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», σήμερα που τα ψέματα δίνουν τη θέση τους στις δύσκολες αποφάσεις ο δρόμος είναι ένας. Ο δρόμος της συνεννόησης» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά το γεύμα, προσθέτοντας πως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς πολώσεις και διχαστικά κηρύγματα καθώς μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση -δεν θα είναι από την πλευρά της».

Στο γεύμα είχαν προσκληθεί οι πολιτικοί αρχηγοί που είχαν ανταποκριθεί στην αντίστοιχη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Ο αποκλεισμός μας από το γεύμα των μνημονιακών πολιτικών αρχηγών περιποιεί Τιμή για την Χρυσή Αυγή και ήταν αναμενόμενος, καθώς την ώρα που όλα τα κόμματα τα έχουν βρει και υπηρετούν πιστά τους διεθνείς τοκογλύφους, η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται στο ξεπούλημα της Ελλάδος, την φτωχοποίηση του Λαού και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.» ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος