Συμφωνία για τον ΟΑΣΘ – Κατρούγκαλος: Επιδοτήσεις με απόδοση λογαριασμού (video)

Συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου, της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ επιτεύχθηκε στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. «Η μεταφορά αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να επιδοτείται. Δεν πρέπει να ρυθμίζει η αγορά και μόνο το εισιτήριο», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

H συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

  1. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει μίνιμουμ 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
  2. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλλει μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).
  3. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.000 € για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.
  4. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενων ΟΑΣΘ και Υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.10.2016

«Να σταματήσει το πάρτι»

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως «είναι αληθές ότι, όταν υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση όπως είναι ο ΟΑΣΘ, για να ασκηθεί αυτή η κοινωνική πολιτική πρέπει να υπάρχει επιδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία. Αυτή η επιδότηση ωστόσο πρέπει να γίνεται με απόδοση λογαριασμού. Να μην γίνεται πάρτι. Και ακριβώς αυτό ζητήσαμε από την άλλη πλευρά, μια που δεν υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια οι σχετικές δημόσιες συμβάσεις που θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΑΣΘ για να καταβάλλεται αυτό το ποσό».

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «το πλαίσιο της συζήτησης διεξάγεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, όποιες απαιτήσεις και να έχει ο ΟΑΣΘ απέναντι στο Δημόσιο, έχει μια πρωταρχική υποχρέωση, όπως κάθε εργοδότης: να πληρώνει τους μισθούς στους εργαζομένους του. Δεν έχει επιλογή ο εργοδότης να μην πληρώνει τους εργαζόμενους, ούτε είναι νόμιμο το λοκ-άουτ στην Ελλάδα. Δεύτερον, να διευκρινιστεί πράγματι ποιες είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ζήτησε να μάθει διευκρινιστικά από την πλευρά των εργοδοτών εάν αληθεύει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να έρθει ο διοικητής του ΟΑΣΘ μέχρις ότου εξοφληθούν οι κατ’ αυτόν απαιτήσεις του ΟΑΣΘ από το Δημόσιο.

«Μου διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δήλωση και ότι λόγω προσωπικού κωλύματος δεν ήταν παρών ο διοικητής, και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνάντηση – διαφορετικά ήταν προφανές ότι, εάν υπήρχε παρόμοια προσβλητική δήλωση του διοικητή, θα εφαρμόζονταν τα νόμιμα, ό,τι εφαρμόζεται δηλαδή σε κάθε περίπτωση μη καταβολής μισθών από εργοδότη σε εργαζόμενο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ο στόχος είναι διττός: «Πρώτον, να αποκατασταθεί η δημόσια υπηρεσία των συγκοινωνιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το δημόσιο αγαθό της μεταφοράς δεν πρέπει να εξαρτάται από την αγορά και μόνο. Και δεύτερον, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τους μισθούς τους που εδώ και τρεις μήνες δεν καταβάλλονται».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσερμενίδης, δεν τίθεται θέμα κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης «εφόσον αυτά τα οποία δεσμευθήκαμε και υπογράψαμε, γίνουν πράξη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος