Τα κενά ασφάλειας εξετάζουν οι αρχές – Τηλ. επικοινωνία Αλ. Τσίπρα-Λ. Παπαδήμου (video)

Τα κενά στο πλέγμα ασφαλείας υψηλών προσώπων που οδήγησαν τον παγιδευμένο φάκελο να εκραγεί στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου εξετάζουν οι αρχές ώστε να εντοπίσουν τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Στην κατάθεσή του στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχιφύλακας – συνοδός ισχυρίστηκε πως πέρασε την αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού από έλεγχο στο μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών της Βουλής, προσδιορίζοντας τον χρόνο και τα πρόσωπα που ήρθε σε επαφή στα πλαίσια της αστυνομικής συνεργασίας.

Όπως δήλωσε Ο αστυνομικός της συνοδείας του: «Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσαν μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα»

Την κατάθεση του αστυνομικού – φρουρού αμφισβητούν κύκλοι του φρουραρχείου της Βουλής, που υποστηρίζουν πως από τις αναφορές που υπάρχουν από αστυνομικούς του φυλακίου στην κεντρική είσοδο δεν προκύπτει πως φρουρός του κ. Παπαδήμου ζήτησε να γίνει έλεγχος της αλληλογραφίας με τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ήρθε στη Βουλή αστυνομικός από την ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού και να ζήτησε να ελεγχθεί η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού. Οποιοσδήποτε αστυνομικός δεν υπηρετεί στην ΥΑΒΕ για να εισέλθει στη Βουλή πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια ή διαπίστευση. Από τα αρχεία της ασφάλειας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Όμως οι κάμερες ασφαλείας του Κοινοβουλίου αλλά της κίνησης κυκλοφορίας της τροχαίας δικαιώνουν τον αστυνομικό- συνοδό καθώς φαίνεται στο οπτικό υλικό να φτάνει στο φυλάκιο με την μοτοσικλέτα του και να δίνει την αλληλογραφία για έλεγχο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πιθανότατα να μην τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαταγές του φρούραρχου και έτσι δεν κρατήθηκαν τα στοιχεία του αστυνομικού , αλλά ούτε καταχωρήθηκε ο έλεγχος των φακέλων με τα στοιχεία του κ. Παπαδήμου. Το αντιτρομοκρατικό επιτελείο προσπαθεί εκ των υστέρων να εντοπίσει τον τρόπο που ελέγχθηκαν οι φάκελοι και τα λάθη του έγιναν ώστε να μην βρεθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και το παγιδευμένο δέμα να καταλήξει και να σκάσει μέσα στο αυτοκίνητο του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως αποστολέας του τρομοδέματος δεν ήταν η Ακαδημία Αθηνών, αλλά ένα υπαρκτό πρόσωπο όχι του δημόσιου βίου που ζει στο Κολωνάκι.

Εν μεταξύ από το βράδυ της επίθεσης στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έχουν «παγώσει» τη διακίνηση της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, σε μία προσπάθεια εντοπισμού και άλλων εκρηκτικών φακέλων, κάτι το οποίο δεν έχει αποκλειστεί. Το ίδιο γίνεται με αντίστοιχη έρευνα σε εταιρείες ταχυμεταφορών.

Στα εργαστήρια της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το πακέτο – βόμβα που τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο είναι πανομοιότυπο με τα 8 τρομοδέματα που εντόπισε η αντιτρομοκρατική τον περασμένο Μάρτιο στο κέντρο διανομής των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι. Όπως αποκαλύπτουν οι εφημερίδες Εθνος και Ειδήσεις στους παγιδευμένους φακέλους είχε βρεθεί ορφανό γενετικό υλικό όπως και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ως προς το ιατρικό σκέλος το τελευταίο ιατρικό δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωι της Κυριακής, αναφέρει:  “Ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Λουκάς Παπαδήμος παραμένει αιμοδυναμικά σταθερός. Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές τραυμάτων επί κλίνης από την ιατρική ομάδα και διαπιστώθηκε ομαλή εξέλιξη των τραυμάτων. Συνεχίζει τη νοσηλεία του στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας χωρίς επιπλοκές, όπου και θα παραμείνει νοσηλευόμενος για το επόμενο 24ωρο”.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το μεσημέρι της Κυριακής, τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη αλλά και την απερίφραστη καταδίκη του για το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Σχετική είδηση: Στα ίχνη της διαδρομής του τρομο-δέματος οι αρχές – Καλή η κατάσταση του Λ. Παπαδήμου (video)

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος