Θεσσαλονίκη: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη στρατιωτική παρέλαση – μηνύματα ενότητας από τους πολιτικούς (vid)

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη.

Συγκινητική ήταν η παρουσία για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση, Κύπριων ανάπηρων πολέμου του 1974, που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από την στρατιωτική παρέλαση πραγματοποίησαν και φέτος αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κατά τη διάρκεια των ελιγμών ο χειριστής Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος δήλωσε: “Ενωμένοι, δυνατοί και περήφανοι θα συνεχίσουμε. Χρόνια πολλά Ελλάδα”.

Στον πιλότο του F-16 μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε: “Κύριε σμηναγέ, τα φτερά σας σκεπάζουν την χώρα και τον λαό μας. Να είσθε υπερήφανοι για την εθνική αποστολή σας. Ο Θεός μαζί σας”.

Μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας έστειλαν με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Θεσσαλονίκη: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη στρατιωτική παρέλαση – μηνύματα ενότητας από τους πολιτικούς (vid)Με θάρρος και ενότητα μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, τον άνθρωπο, το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά το τέλος της παρέλασης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παυλόπουλου: “Το παλλαϊκό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το Έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον Τόπο και τον Λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της η Ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς την συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η Παιδεία και το Θάρρος. Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, το Κράτος Δικαίου και την Κοινωνική Δικαιοσύνη”.

“Οι ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας προστασίας τους ελληνισμού. Για πρώτη φορά, οι ανάπηροι του πολέμου στην Κύπρο το 1974 συμμετέχουν στην παρέλαση”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη εκ μέρους του ελληνικού κράτους για το γεγονός ότι δεν τους είχε αποδώσει τις αναγκαίες τιμές τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την πρόσκληση στους Κύπριους ανάπηρους πολέμου και σημείωσε: “Είμαστε εδώ ύστερα από πρόσκληση του υπουργού να τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να τιμήσουμε την επέτειο της εθνικής εποποιίας του ΄40 που κατέδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι οι Ελληνες προτάσσοντας το αθάνατο περήφανο πνεύμα της ελευθερίας, αλλά και τη δύναμη της ελπίδας κατάφεραν να αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας.

Το περήφανο αυτό πνεύμα της ελευθερίας και η δύναμη της ελπίδας αποτελούν και σήμερα την κινητήριο δύναμη για να πορευθεί ο ελληνισμός με αυτοπεποίθηση σε μια νέα εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων. Σε αυτή την πορεία Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν μαζί ως πυλώνες δημοκρατίας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή, προωθώντας και προάγοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία”.

Θεσσαλονίκη: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη στρατιωτική παρέλαση – μηνύματα ενότητας από τους πολιτικούς (vid)
“Σήμερα είναι μέρα μνήμης περισυλλογής και μίμησης”, δήλωσε ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

” Μνήμης, γιατί πρέπει να τιμάμε τα θύματα του πολέμου 1940-41 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Ελλάδα, μίμησης όμως και περισυλλογής, διότι αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας θα πρέπει όλοι μαζί οι Ελληνες, ενωμένοι, όπως και τότε καταφέραμε και νικήσαμε, θα μπορέσουμε να περάσουμε τις δυσκολίες. Ο ιπτάμενος σμηναγός μας έδωσε το μήνυμα της συνεννόησης, της ένωσης και όλοι μαζί με ψηλά το κεφάλι θα περάσουμε τις δυσκολίες”, επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Σαουλίδης τόνισε: “Ας τοποθετήσουμε ως φάρο στην πορεία μας προς το μέλλον αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν το σύνολο της υφηλίου να μιλά για τους ήρωες που αγωνίζονται ως Ελληνες και είμαι βέβαιος πως στον σύγχρονο πόλεμο, αυτόν ενάντια στις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες, θα μπορέσουμε να είμαστε νικητές”.

Τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Ελληνες ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο θα τα καταφέρουν, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Όλοι οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι, πολεμώντας το φασισμό και το ναζισμό. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέους κινδύνους, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό, με ισχυρή οικονομία και κοινωνικό πρόσωπο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, μαζί, προσηλωμένοι στο στόχο θα τα καταφέρουμε”, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι είναι αντίθετος με τις μαθητικές παρελάσεις και σημείωσε πως του άρεσε η σημερινή, επειδή δεν είχε τα κάγκελα του παρελθόντος.

“Είχαμε μια πάρα πολύ ωραία παρέλαση σήμερα. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση που περνάμε, το να ανεβεί λίγο η αδρεναλίνη μας, που σπάνια ανεβαίνει με παρελάσεις, ήταν μια πολύ καλή ένεση αισιοδοξίας για το πως πάμε. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και να βγούμε μπροστά και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να έρθει ξανά το χαμόγελο στους Έλληνες”, δήλωσε ο δήμαρχος.

Φωτο:eurokinissi – motionteam, Φανή Τρυψάνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μπαρμπαρούσης Σωτήρης

Πηγές: ΕΡΤ1, Α΄ Πρόγραμμα, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος