Τόσκας: Η ΠΟΑΣΥ δεν μπορεί να εμφανίζεται θεματοφύλακας αρχών και αξίων (video)

Στο θέμα της προγραμματισμένης εκδήλωσης της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) στην πλατεία Εξαρχείων, το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρθηκε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Νίκος Τόσκας δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι εάν γίνει η συγκέντρωση θα δημιουργηθούν εντάσεις και τόνισε ότι η ΠΟΑΣΥ «δεν μπορεί να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας αρχών της δικαιοσύνης, ισότητας και της δημοκρατίας.»

«Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου “εσείς είστε το κράτος”, κ.λπ. Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να την διαταράσσει» σημείωσε ο κ. Τόσκας σχολιάζοντας το ρόλο της ΠΟΑΣΥ.

Στο θέμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας πως διενεργείται «με τη διακριτική αλλά σαφή στήριξη της ΝΔ». Όπως επισήμανε, «η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι δουλειά της να δημιουργούνται βεντέτες με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους».

Ειδικότερα, πρόκειται για εκδήλωση για την οποία έχει πάρει άδεια από τον δήμο η ΠΟΑΣΥ για τις 6 το απόγευμα, ενώ οι αναρχικοί έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση στο Κολωνάκι.

Mέχρι το απόγευμα, αναμένεται να εκδοθεί απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης από τη ΓΑΔΑ, καθώς η απόφαση πρέπει να εκδοθεί 24 ώρες πριν από την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόσκας, δεν θέλησε να πάρει θέση, καθώς όπως είπε είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και όχι της πολιτικής ηγεσίας, αλλά δεν δίστασε να εκφράσει για άλλη μια φορά την άποψή του για αυτή την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και τα «παράγωγα» αυτής.

Η ΠΟΑΣΥ έχει ανακοινώσει μια εκδήλωση, όπως την ονομάζει, χωρίς να ανακοινώσει ούτε πρόγραμμα, ούτε θέματα, ούτε ομιλητές, λέει ο αναπληρωτής υπουργός και συνεχίζει: «Ο πρόεδρός της, ο κ. Γερακαράκος, με συνέντευξή του, καλεί τους αναρχικούς να παραβρεθούν. Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα».

Σε ερώτηση, πως απαντά σε αυτούς που, στην περίπτωση απαγόρευσης της συγκέντρωσης, θα τον κατηγορήσουν ότι επιββεβαιώνει το άβατο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε:

«Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε ένα διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις.», σημείωσε

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στην κίνηση των συνδικαλιστών «κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους». «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της κρύβονται πίσω από την απόφαση της ΠΟΑΣΥ, εξακολουθώντας να αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε στα γραφεία της ΝΔ τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και στις επίσημες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε τίποτα. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε αυτή την απόφαση της ΠΟΑΣΥ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα…»

«Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί έχουν και τη μεγάλη συγκέντρωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, με την οποία αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί μια λύση. Όμως, σε συνδυασμό και με την προγραμματισμένη εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ, αν πραγματοποιηθεί, το κλίμα θα είναι εκρηκτικό. Επίσης, σε μια χρονική στιγμή, που γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη χώρα, με επενδύσεις κοινωνική ειρήνη μείωση της εγκληματικότητας. Κάποιοι πυροδοτούν καταστάσεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει», κατέληξε.

«Εμείς προχωράμε κανονικά την προετοιμασία μας για την συγκέντρωση που έχουμε προγραμματίσει. Σε περίπτωση πάντως, που υπάρξει απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης, εμείς θα υπακούσουμε, αφού έχουμε δώσει όρκο να τηρούμε τους νόμους», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος