Πώς και γιατί μπορεί να πάρει φωτιά ένα κινητό τηλέφωνο – Τεχνικός σχολιάζει την έκρηξη στο «Γ. Παπανικολάου» (video)

Μπορεί η κακή φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου να ευθύνεται για την έκρηξη και τη φωτιά στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ασθενών και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη; Ο Κώστας Πούπαλος, τεχνικός τηλεφωνίας, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις πιθανές αιτίες ενός ατυχήματος.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει το ανακριτικό της πυροσβεστικής για το πώς ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είναι αυτή να προήλθε από κάποια έκρηξη που σημειώθηκε σε συσκευή κινητού τηλεφώνου ενός ασθενή.

Τι μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του κινητού

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να γίνει έκρηξη τηλεφώνου» καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πούπαλος «αυτές οι μικροεκρήξεις δεν βγάζουν συνήθως φλόγα αλλά καπνό και είναι πολύ σπάνιες». Ωστόσο, οι αιτίες έκρηξης ενός τηλεφώνου θα μπορούσαν να προκύψουν από κακή φόρτιση, από ελαττωματικό υλικό όπως π.χ μια παλιά μπαταρία.

Όπως δήλωσε ο κ. Πουλάλος «μια πολύ παλιά συσκευή θα μπορούσε να είναι και πιο επικίνδυνη αλλά σίγουρα η πυροσβεστική θα έχει τα απαραίτητα ευρήματα που θα δώσουν φως στην υπόθεση». Πρόσθεσε επίσης ότι «συνήθως μια κακή μπαταρία μπορεί να φουσκώσει, μπορεί να αλλοιώσει το κινητό, ακόμη και να γίνει αυτού του τύπου η έκρηξη».

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η περίπτωση και σίγουρα δεν προκαλεί φλόγα αλλά καπνό, όπως ανέφερε. Ερωτηθείς για το αν ένα καλώδιο φόρτισης, το οποίο δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη εξέφρασε την άποψη ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πούπαλο, δεν είναι σύνηθες να γίνονται τέτοιες εκρήξεις από τα κινητά τηλέφωνα καθώς «θα το ακούγαμε στα σπίτια μας δεξιά και αριστερά, διότι όλοι έχουνε καλώδια που μπορεί να φθαρούν, να έχει περάσει καιρός, δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος