Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων

Προβλήματα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στις πτήσεις εσωτερικού λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Η ΟΣΥΠΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ την αντίθεσή της εκφράζει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι φορείς ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις (ΠΥΣ, αποφάσεις διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.) με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους (μέσω συμβάσεων) της διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των κρατικών αεροδρομίων για 42 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλάριου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και επισήμαναν ότι απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου αντίκρουσαν τους ισχυρισμούς των φορέων και υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασής της, η ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 80 πολίτες από τις περιοχές που έχουν αεροδρόμια.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος