Προτάσεις στον πρωθυπουργό κατέθεσαν οι αγρότες (vid)

Πρόταση για την έναρξη διαλόγου κατέθεσε αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Ζητούν διατήρηση του αυτόνομου ΟΓΑ με διαχωρισμό σε δύο ταμεία, συντελεστή 13% για τη φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μειωμένο φόρο πετρελαίου και μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.

Ο Δημήτρης Δημογιάννης, (πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Αγροτικού Συλλόγου, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλοκ της Αλαμάνας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του πανελλήνιου οργάνου των αγροτών στο οποίο συμμετέχουν, όπως είπε, πάνω από 50 μπλόκα και φορείς, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, λαϊκών αγορών κ.λπ.), σε δήλωση του μετά την επίδοση του κειμένου, είπε ότι «στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει». Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως όταν λένε οι αγρότες ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν από μηδενική βάση να γίνει ο διάλογος.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.

Τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις εκφράζουν με δηλώσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τηn κίνηση tvn συναδέλφων τους να παραδώσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Σε κλιμάκωση του αγώνα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις παραπέρα αγωνιστικές τους δράσεις.

Κλειστό επ’ αόριστο το τελωνείο του Προμαχώνα για όλα τα οχήματα από τις 13:00. Εχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της δυτικής Αχαϊας, με πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, και Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στην Αιτωλοακαρνανία.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Καλαμάτα, μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, όπως και από την επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Μεσσήνης, καθώς αποχώρησαν από το μπλόκο του Ασπροχώματος οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Αντίθετα, οι αγρότες της Τριφυλίας κρατούν ενεργό το μπλόκο στο Καλό Νερό, οι οποίοι, κατά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής, αποφάσισαν το κλείσιμο του δρόμου για την Δευτέρα, από τις 16:00 έως τις 19:00, δυσκολεύοντας εκ νέου την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο – Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού.

Κλειστή παραμένει από την Κυριακή στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως θα τις 18:00 της Δευτέρας.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους και παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Δ. Δημογιάννης: «Δεν θα κάνουμε στείρο διάλογο με την κυβέρνηση» (aud)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος