Πρώτο κουδούνι στα σχολεία – Αγώνας του υπουργείου Παιδείας για να καλυφθούν τα κενά το πρώτο δεκαήμερο (vid)

Πρώτο κουδούνι σήμερα με 6.700 κενά στα σχολεία. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα να μην ανοίξουν κάποια δημοτικά σε απομακρυσμένες περιοχές.Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως «στο πλαίσιο του εφικτού και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο».

Αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό, ωστόσο λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς.

Την πεποίθηση ότι «η γνώση είναι ο καλύτερος φίλος» εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η οποία παρευρέθη στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. Ωστόσο, η υπουργός, απευθυνόμενη στους μαθητές, επεσήμανε: «Το σχολείο σημαίνει δυσκολίες, σημαίνει προσπάθεια, αλλά η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα».

Η κ. Κιάου ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν καλή σχολική χρονιά. «Να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα» πρόσθεσε.

Μετά το πέρας του αγιασμού, η υπουργός μίλησε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Το 12ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, σημειώνει, σταθερά, υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά είναι και το μοναδικό, πανελλαδικά, σχολείο που έχει τμήμα ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ειδικής αγωγής), το οποίο λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια.


Μήνυμα της Πρωθυπουργού για την έναρξη του σχολικού έτους

Η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016:
«Επ΄ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους απευθύνω τις ευχές μου, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές, όλων των βαθμίδων, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, ώστε να μπορέσετε οι νέοι να κατακτήσετε όχι μόνο την γνώση, τις τέχνες και την αγωγή, αλλά και τη συνείδηση της ταυτότητας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανό δίδαγμα για την ανθρωπότητα.
Η παιδεία δεν είναι μόνο πρώτη ύλη για την ατομική σας πρόοδο, είναι και το συλλογικό μας όχημα προς μια κοινωνία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.
Σας εύχομαι να γίνετε συνεχιστές της παράδοσης που η χώρα μας έχει από την αρχαιότητα, να τροφοδοτεί με πνευματικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες τον κόσμο, τον κόσμο που εσείς καλείστε να οραματιστείτε και να οικοδομήσετε».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο στόχος μας για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες ανάπτυξής της, παραμένει αταλάντευτος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Προσθέτει ότι αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός συστήματος παιδείας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικά αναβαθμισμένης, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας.
Αναφέρει ακόμα ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες διακυβέρνησής του πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να περιορίσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από της προηγούμενες κυβερνήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την επιβεβλημένη σήμερα δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος.
«Ευελπιστούμε αυτή η σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γόνιμη ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα» καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος