Σύμη: Από πυρά όπλου και όχι από ασφυξία πέθανε ο 17χρονος πρόσφυγας

Από πυροβόλο όπλο και όχι από ασφυξία, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, φαίνεται ότι επήλθε ο θάνατος του 17χρονου μετανάστη, ο οποίος εντοπίστηκε σε θαλαμηγό που μετέφερε 70 πρόσφυγες, ανοιχτά της Σύμης. Είχε προηγηθεί επεισοδιακή καταδίωξη του δουλεμπορικού από το λιμενικό και τις δυνάμεις της Frontex, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας λιμενικός και ένας διακινητής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό και ενημέρωσε την Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. «Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων» δήλωσε.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης, όταν θαλαμηγό σκάφος με τρείς διακινητές και 70 πρόσφυγες, προσπάθησε να εμβολίσει λετονικό καταδιωκτικό σκάφος της frontex προκειμένου να διαφύγει επιστρέφοντας προς την Τουρκία.
Η θαλαμηγός, ακινητοποιήθηκε και στο κατάστρωμα ανέβηκαν τρεις λιμενικοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άνδρας τουρκικής υπηκοότητας, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο. Ακολούθησε συμπλοκή με τους διακινητές κατά την οποία ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου.
Όταν οι δουλέμποροι ακινητοποιήθηκαν έγινε έλεγχος και εντοπίστηκε μια ομάδα προσφύγων . Ανάμεσά τους, νεκρό και το νεαρό αγόρι.

Αργότερα, στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του 17χρονου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.

Πηγές ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος