Συνεχίζεται η κόλαση στον Βάλτο της Ειδομένης -Ελεύθεροι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και τα μέλη των ΜΚΟ (vid)

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη. Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ. 

Τους  επεβλήθη απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες και διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Συνολικά, οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες κατά τη μαζική είσοδό τους στο έδαφος  της γείτονος .


Περισσότεροι από 1.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν χθες στο έδαφος της ΦΥΡΟΜ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της γείτονος ανέφερε ότι όσοι εισήλθαν παράνομα, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, μετά την καταβολή προστίμου 250 € για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η πληροφορία μέσω του ανώνυμου φυλλαδίου ότι υπάρχει πέρασμα προς τα Σκόπια οδήγησε εκατοντάδες  πρόσφυγες  προς  τη περιοχή με αποτέλεσμα  οι κάτοικοι της Ειδομένης  να απευθύνουν  νέες εκκλήσεις για επίσημη ενημέρωση προς τους πρόσφυγες  για τον υφιστάμενο αποκλεισμό των συνόρων.  Ωστόσο η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία στο καταυλισμό  από την κακοκαιρία και τις ασθένειες, ιδίως στα παιδιά, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τους πρόσφυγες που παραμένουν μέχρι στιγμής αμετακίνητοι με την ελπίδα  του ανοίγματος των συνόρων εν όψει  της 17ης  Μαρτίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 3970 προσφυγές  οι περισσότεροι αντίσκηνα . Μετά την άρση του απαγορευτικού στο Αιγαίο αναμένονται  και νέες αφίξεις  μέσα στην ημέρα μερικοί  από αυτούς θα μετακινηθούν σε Κέντρα Φιλοξενίας.  Οι περισσότεροι  πρόσφυγες λόγω των υποδομών και τον δράσεων που  αναπτύσσονται στο λιμάνι διστάζουν να πάρουν απόφαση μετακίνησης .

Ελαφρά μειωμένος είναι, σε σχέση με χθες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, βρίσκονταν 8607 άνθρωποι, σε σχέση με τα 9259 χθες Δευτέρα, τα 8281 την Κυριακή και τα 7212 το Σαββάτο.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από χθες νωρίς το πρωί είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακοπούν οι ροές από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί ήταν 5143. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις τους 16.

Στη Χίο μέχρι  σήμερα το πρωί δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2941 άνθρωποι.

Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 116 νεοεισερχόμενοι ενώ στο νησί βρίσκονται 523 άνθρωποι.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετική Είδηση:

Υπ. Αρμοστεία ΟΗΕ: Τα παιδιά ξεπέρασαν τους άνδρες στα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα

Κινήσεις απόγνωσης από πρόσφυγες, περνούν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο – Συλλήψεις φωτορεπόρτερ (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος