Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στο Μαξίμου υπό τον Α.Τσίπρα – Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής συνεδρίασε στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα φιλοξενίας, όπου πυκνώνουν τα επεισόδια και η ένταση κάθε άλλο παρά υποχωρεί.

Συνολικά 53.859 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, 7.969 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Έως τα μεσάνυχτα χθες, 159 Ιρακινοί από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο,  μεταφέρθηκαν, με πλοίο  ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας στη Λέρο.

Επεισοδιακή η αναχώρηση- Συνελήφθησαν αλλοδαποί

Στη Χίο,  επτά αλλοδαποί που δήλωναν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο, γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία. Δύο από τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πόλη της Χίου. Στο μεταξύ, κάτοικοι είχαν κλείσει το δρόμο,  διαδηλώνοντας κατά της παραμονής μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, ώσπου τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.

11 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες από το hot spot της Μόριας στη Λέσβο, μεταφέρθηκαν  στη δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, ενώ  22  άλλοι μεταφέρονται στη δομή της οργάνωσης «Ηλιακτίδα» στη Μυτιλήνη. Στους χώρους των ανηλίκων, οι οποίοι προχθές το βράδυ έγιναν επεισόδια, παραμένουν 102 άτομα. Οι υπεύθυνοι του hot spot δηλώνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 50 ανήλικοι, οι οποίοι δήλωσαν ψευδώς ενήλικες. Πυρκαγιά ξέσπασε σε κοντέινερ που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη, στο κέντρο καταγραφής προφύγων της Μόριας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που οφείλεται πιθανότατα σε βραχυκύκλωμα. Δεν κινδυνεύουν πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσφύγων από τον Πειραιά

Από τον Πειραιά,  έφυγαν 260 μετανάστες και πρόσφυγες προς το κέντρο του Σκαραμαγκά, ενώ αναμένεται η αναχώρηση άλλων 500.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν 10.185 πρόσφυγες και μετανάστες.Οι πρόσφυγες απομάκρυναν τις σκηνές από την σιδηροδρομική γραμμή και τις τοποθέτησαν παράλληλα σε αυτή,  ωστόσο, προς το παρόν δεν διεξάγονται δρομολόγια.

Τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξήγγειλε  ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά από σύσκεψη στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, και στελέχη της περιφέρειας.

Τουλάχιστον 230 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν  χθες από την Κοζάνη  στο νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο βιομηχανικό κτίριο Φέσσα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος