Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό – Στόχος η κοινή γραμμή (vid)

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το προσφυγικό, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων. Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τη Δευτέρα.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή τους.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μετά την αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τους πολιτικούς αρχηγούς αν κάποιος επιθυμεί να συζητηθεί θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Μόνο ο κ. Λεβέντης ήθελε να θέσει άλλο θέμα –αυτό της οικουμενικής κυβέρνησης- κάτι που δεν υπερψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Τη θέση της να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα, αναμένεται να θέσει η Φώφη Γεννηματά, αναφέρουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη βάση της διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης στο προσφυγικό.

Πρώτος προσήλθε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγα λεπτά πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, και ακολούθησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τελευταίος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Σχετικές ειδήσεις: Δέκα προτάσεις για το προσφυγικό κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος