Στη δημοσιότητα η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό (vid)

Παραδίδεται σήμερα στον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Στην πρόταση μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η θέσπιση ενιαίων κανόνων εισφορών-παροχών και υπολογισμού των συντάξεων, πιθανότατα στα πρότυπα του ΙΚΑ, καθώς και δύο εναλλακτικές προτάσεις για την ενοποίηση των ταμείων.

Χθες, από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το ασφαλιστικό αν δεν υπάρξουν αμέσως αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ότι η κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνον όσους ασφαλίστηκαν από το 2011 και μετά, ενώ για τους υπόλοιπους παραμένει στα 482 ευρώ.

Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή ταυτόχρονα και στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Στόχος η κατάθεση Νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Κατρούγκαλου, διαμηνύει πάντως ότι οι προτάσεις είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και πως «η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα, τις προτάσεις που θα διατυπωθούν κατά τον δημόσιο διάλογο και τις βασικές πολιτικές της αρχές, όπως είναι η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος