Τσίπρας-Λαγκάρντ: Κανείς δεν θέλει καθυστερήσεις – Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους (vid)

Την κρισιμότητα του χρόνου ως παραμέτρου για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές και πως εφεξής θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Ανυπόστατες οι διαρροές

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, από τον πρωθυπουργό τέθηκε με έντονο τρόπο το ζήτημα των διαρροών από την πλευρά του Ταμείου, για να λάβει από την πλευρά της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού την διαβεβαίωση ότι τα όσα είχαν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου για την αποτίμηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι «απολύτως ανυπόστατα».

ΔΝΤ: Ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνάντησης επανέλαβε τη θέση του για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters .

Σχετική είδηση: Τσίπρας με Λιού: Σταθερή η αμερικανική θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (vid)

Νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε αποδέκτης αστείου εκ μέρους του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος έκανε αναφορά στην Ελλάδα, δείχνοντας εμμέσως και το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για το ελληνικό ζήτημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος