Έωλη η βιωσιμότητα του ταμείου νομικών

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει το Ταμείο Νομικών με τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου να το μετατρέπουν σε ένα προβληματικό ταμείο. Το ποσό της κύριας σύνταξης των νομικών μειώνεται από 15% έως 20% και πλέον το ταμείο εξαρτάται από την ενίσχυση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) καθώς τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον αυξάνονται τα χρόνια εργασίας για τη συνταξιοδότηση όπως και για τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων, για όσους δεν είχαν ολοκληρώσει όριο ηλικίας για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Σχετική ενημέρωση έκαναν στους δικηγόρους του Βόλου ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Νομικών Δημ. Βερβεσός και ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε ασφαλιστικά θέματα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνη.

¨Η κατάσταση είναι τραγική, το ταμείο νομικών ήταν ένα από τα πιο εύρωστα ταμεία και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία και έχει υπαχθεί στην επιχορήγηση και στη ρύθμιση του ΑΚΑΓΕ , το ταμείο δηλαδή που ενισχύει τα προβληματικά ταμεία¨, επισήμανε ο κ. Βερβεσός. Το ταμείο  δεν έχει χρεώσει ποτέ το κράτος, αυτό όμως πήρε 571 εκ ευρώ για την λεγόμενη αναχρηματοδότηση μέσω του PSI. ¨Το κράτος μας οφείλει 373 εκ από την τριμερή χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και με το τρίτο μνημόνιο πήρε και τους τελευταίους πόρους του ταμείου, Οι εισφορές των 60000 ασφαλισμένων πανελλαδικά δεν επαρκούν για να κλείσουν τα ελλείμματα¨, επισήμανε. ¨Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  αυτό το μήνα το ταμείο εισέπραξε επτά εκ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει 19 εκ. ευρώ σε συντάξεις.

Η βιωσιμότητα του ταμείου είναι έωλη, ειδικά μετά την ενοποίηση του επικουρικού  ταμείου στο ΕΤΕΑ. ¨Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια μείωση των επικουρικών συντάξεων της τάξης των 180 ευρώ το μήνα για τους σημερινούς συνταξιούχους, ήτοι μια μείωση της τάξης του 45% στις επικουρικές, άρα μια μείωση 15% έως 20% στο σύνολο της σύνταξης. Από 1250 ευρώ η σύνταξη θα πάει στα 1000 ευρώ καθαρά για έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί 25 χρόνια και έχει πληρώσει από την τσέπη του όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές¨.

Γενικότερες περικοπές στο νέο ασφαλιστικό

Πέραν των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης θα υπάρξει και μία νέα οριζόντια περικοπή, ως ισοδύναμο

απέναντι στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και της αύξησης των εισφορών στον ΟΓΑ, ανέφερε ο κ. Ρίζος. Αυτό σημαίνει ότι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και οποιασδήποτε άλλης συνταξιοδοτικής παροχής, θα περικοπούν από 11%-15%.

Αυτά είναι στα άμεσα αντιμετωπίσιμα ζητήματα από τη νέα πολιτική ηγεσία και πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων. Από κει και πέρα υπάρχουν και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε όλα τα ταμεία, με την αναδρομική εφαρμογή της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, που έχει οδηγήσει ήδη πολλούς συνταξιούχους σε μεγάλες αναμονές ακόμη και για την προσωρινή σύνταξη, αλλά και το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων ηλικίας κυρίως στο δημόσιο, που υπήρχε διαφορά σε σχέση με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που βρίσκονταν στο κατώφλι της συνταξιοδότησης και θα δουν τους επόμενους μήνες ότι απαιτούνται πάνω από 12 χρόνια επιπλέον εργασίας για να αποχωρήσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος