Το Pilates και τα οφέλη του για τη στάση του σώματος

Το Pilates είναι μια μέθοδος που φέρνει μεγάλα οφέλη σε όσους υποφέρουν από προβλήματα μυών ή αρθρώσεων. Ο Joseph Hubertus Pilates ήταν αυτός που δημιούργησε αυτή την πειθαρχία στις αρχές του 20ου αιώνα, την οποία ασκούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Το Pilates είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Γερμανός Joseph Hubertus Pilates επινόησε αυτή την πειθαρχία με βάση άλλες ειδικότητες όπως η γιόγκα ή η γυμναστική, συνδυάζοντας τη μυϊκή δύναμη με την αναπνοή και τη σωματική και ψυχική χαλάρωση στη συνεδρία.
Από τι αποτελείται το pilates; Είναι μια πειθαρχία που βασίζεται στην ανάπτυξη των εσωτερικών μυών που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και που συσφίγγουν και δυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη.
Για το λόγο αυτό, το pilates είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά για αποκατάσταση, θεραπεία πόνου στην πλάτη ή διόρθωση της θέσης του σώματος. Επιπλέον, η πρακτική του όταν δεν έχετε αυχενική ή οσφυϊκή ενόχληση βοηθά στην πρόληψη των κακών στάσεων και των συνεπειών που μπορεί να έχουν για την πλάτη.
Το Pilates μπορεί να γίνει με μηχανές, στο πάτωμα και με ή χωρίς στηρίγματα. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι να πηγαίνετε σε μια ομαδική τάξη στην οποία ένα μόνιτορ καθιερώνει κάποιες ασκήσεις. Υπάρχουν και άλλες εξατομικευμένες ατομικές ασκήσεις για όσους χρειάζονται πιο συγκεκριμένες ασκήσεις.
οφέλη του pilates
1. Βελτιώνει και διορθώνει τη στάση του σώματος
Οι ασκήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας pilates συμβάλλουν στην υγιεινή της στάσης του σώματος. Αυτό βελτιώνει τη θέση της κοιλιάς, του στήθους και των ώμων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σωστή στάση σώματος όταν στέκεστε, περπατάτε ή κάθεστε. Έτσι, βοηθά στην αποφυγή του πόνου στην πλάτη που προκαλείται από τη διατήρηση λανθασμένων στάσεων του σώματος.
2. Βοηθά στην απόκτηση ευελιξίας
Πολλές από τις ασκήσεις Pilates βασίζονται στην κίνηση και το τέντωμα του σώματος, που επιτρέπει την επιμήκυνση των μυών. Επομένως, αυτό σας κάνει να αποκτήσετε, σιγά σιγά, ευελιξία του σώματος.
3. Βελτιώνει την αναπνοή
Οι ασκήσεις Pilates συμπληρώνονται με αναπνοή για να χαλαρώσουν το σώμα και να διευκολύνουν την κίνηση. Ως συνέπεια αυτής της πρακτικής, οι άνθρωποι που κάνουν pilates ελέγχουν καλύτερα την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής.
4. Κερδίστε κίνηση
Το Pilates είναι ένας από τους πιο συνιστώμενους τρόπους για άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις ή που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων pilates, η κινητικότητα των αρθρώσεων βελτιώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου κερδίζεται κίνηση σε αυτές και χάνεται η ακαμψία.
5. Ιδανικό για τραυματισμούς στα γόνατα
Σύμφωνα με άρθρο από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα, το Pilates είναι μια μέθοδος για την ανάρρωση από τραυματισμούς στο γόνατο, όπως ρήξη μηνίσκου ή χιαστών. Η διαδικασία πρέπει να περάσει από διάφορες φάσεις, με την πρώτη να εξαλείψει τον πόνο και να αρχίσει να δίνει κίνηση στην άρθρωση. Στη συνέχεια, το γόνατο θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να επιστρέψει σε ρευστή κίνηση μέχρι να μπορέσετε να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες ή ασκήσεις.
6. Συμπληρωματική μέθοδος
Αν και υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μόνο pilates, πολλοί άλλοι το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα σε άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή το γυμναστήριο. Αφού κάνετε τη συνηθισμένη αθλητική συνεδρία, το pilates βοηθά στη χαλάρωση των μυών, το τέντωμα και τον καθαρισμό του μυαλού.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος