Αυστραλία: Έλληνας ανέπτυξε μοντέλο όγκου καρκίνου του παγκρέατος – Ανοίγει ο δρόμος για εξατομικευμένες θεραπείες

Πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο πάγκρεας, ένας Έλληνας που μαζί με την ομάδα του στο πανεπιστημιο Νέας Νότιας Ουαλίας κατάφερε να αναπτύξει ένα πλήρες μοντέλο ανθρώπινου όγκου το οποίο μπορεί να παραμένει αναλλοίωτο για 12 ημέρες και προσφέρει μια πλήρη εικόνα στους γιατρούς.

Ο Ιωάννης Κόκκινος, διδακτορικός φοιτητής Ιατρικής – Παν/μίου Νέας Νότιας Ουαλίας, εξήγησε το επίτευγμά του στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ.

Η ομάδα του UNSW κατάφερε να αναπτύξει ένα πλήρες μοντέλο ανθρώπινου όγκου το οποίο μπορεί να παραμένει αναλλοίωτο για 12 ημέρες και προσφέρει μια πλήρη εικόνα του όγκου. Το επίτευγμα αυτό παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη δοκιμή της επίδρασης διαφορετικών φαρμάκων στον καρκίνο και υπόσχεται εξατομικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Ο τρίτης γενιάς Έλληνας Ιωάννης Κόκκινος μίλησε σε άψογα ελληνικά για το επίτευγμα της ομάδας του, αλλά και για την περηφάνειά του που είναι Έλληνας.

«Όταν άρχισα το διδακτορικό μου, η πρόκληση που μου έδωσε η καθηγήτρια μου ήταν να πάρω έναν όγκο παγκρέατος από ασθενή την ώρα της εγχειρήσεως και να το κρατήσω ζωντανό για 12 μέρες. Και αυτό δεν είχε γίνει ποτέ παγκοσμίως. Ήταν ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ, δεν ήξερα από πού να αρχίσω, αλλά σιγά σιγά ύστερα από πολλές προσπάθειες, αποτυχίες, απογοητεύσεις, τα καταφέραμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί είναι η πρώτη φορά που κρατάμε ζωντανό έναν ολόκληρο όγκο στο εργαστήριο. Είναι σπουδαίο, γιατί χωρίς μοντέλα δεν γίνεται έρευνα.

Τώρα μπορούμε να δοκιμάσουμε την επίδραση διαφορετικών φαρμάκων, να δούμε ποιο φάρμακο λειτουργεί καλύτερα για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Το επόμενο βήμα είναι α δείξουμε ότι το μοντέλο μας προβλέπει με ακρίβεια την ανταπόκριση των ασθενών, πριν το χρησιμοποιήσουμε ως κλινικό εργαλείο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος